V správním obvodu přerovského odboru ŽP se nacházelo celkem 12 ks památných stromů, z toho dva na území města Přerov.  Nacházelo.. proto, protože vlivem počasí jako bylo dlouhodobé extrémní sucho a následně pak vydatný déšť, se skácela k zemi Turecká líska, která měla své místo na nábřeží Rudolfa Lukaštíka (jedna z posledních pojmenovaných ulic – v roce 2001 došlo na zasedání zastupitelstva k rozhodnutí pojmenovat ulici od mostu Míru po křižovatku s ulicí Brabansko – nábřeží Rudolfa Lukaštíka (1894 – 1979), organizátor Sokola, politik), u Strojaře.

liska-turecka-005

 

 

Líska turecká - r. 2005
Líska turecká – r. 2005
Líska turecká - r. 2005
Líska turecká – r. 2005

Turecká líska jejiž stáří bylo přibližně 130 let, se stala hodně sledovanou asi před osmi lety, kdy se její stav rapidně zhoršil. Důvodem špatného stavu a chátrání stromu byly narušené kořeny a s největší pravděpodobností došlo i k chemickému poškození. Našly se ve stromu vyvrtané otvory a koruna stromu už od té doby neobrazila, tak jako tomu bylo dříve. Spekulovalo se mezi lidmi o tom, že za situaci může tehdejší majitel pozemku, společnost Opera Bohemia. Tato společnost měla v plánu na tomto pozemku vystavět několikapatrový obytný dům, ale záměr se tehdy neuskutečnil.  Město tehdy provedlo na vlastní náklady ořezání stromu a odborné ošetření, avšak lýska už dál jen postupně chřadla. Úmysl se nikomu nepodařilo prokázat.

 

 

Druhou teorií je možnost, že k narušení kořenové soustavy došlo již mnohem dříve, a to již v roce 1997 při povodních, kdy byly plocha dlouhodobě podmáčena a nastalo udušení stromu. Podobné případy se evidují i v parku Michalov.

Líska Turecká – rok 2008

 

V Přerově tedy zbyl pouze jediný památný strom – a to Jasan ztepilý (Fraxinus excelsior) na ulici Šrobárova. Jeho stáří je nyní přibližně 150 let, výška 27 metrů, obvod kmene ve výšce 1,3m je 415cm a jeho zdravotní stav je zatím velmi dobrý.

jasan-ztepily-prerov
Jasan ztepilý – Šrobárova ulice, r. 2015

 

[divide style=“3″]

Další památné stromy můžete navštívit v okolí Přerova. Lípa malolistá se nachází v obcích Dub n. Mor., Tučín, Beňov, Radslavice, Radvance, Bezuchov, Záběštní Lhota, Sušice u Přerova, Žákovice, Veselíčko, Rouské a Malhotice. Dub letní se nachází v Grycově a v Lipníku nad Bečvou. Ve Všechovicích můžete shlédnout tis červený a Týně nad Bečvou jírovec maďal. Nedaleko Přerova v obci Horní Moštěnice roste památný strom jinan dvoulaločný.

K této tematice byla publikována kniha Památné stromy Olomouckého kraje, ze které jsou čerpány i výše uvedené informace.

ikona souboruPamátné stromy na mapě PDF

 

 

 

Comments( 4 )

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..