Nejméně dva kupci mají zájem o budovu opuštěného přerovského hotelu Strojař. Ministerstvo obrany, které ho nyní nabízí za 39,5 milionu korun, totiž přijalo dvě kauce, které musí případní zájemci složit. O budovu donedávna usilovala i radnice, panují totiž obavy, aby z ní nebyla další sociální ubytovna.

Strojař1„V minulém týdnu jsme přijali dvě takzvané kauce ve výši 100 tisíc, což indikuje, že bychom mohli v rámci probíhajícího výběrového řízení obdržet v případě prodeje hotelu Strojař dvě nabídky,“ informoval mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský.

Lhůta pro podání nabídek vypršela v úterý, přesný počet zájemců bude jasný až během středy.

„Je to poslední den, kdy předpokládáme, že by poštou ještě mohly příjit nějaké nabídky. Teprve potom budeme schopni závazně říct, kolik jich je,“ doplnil Lukovský. Poptávku poté zhodnotí komise, která posoudí platnost nabídek a případně vybere nejlepší.

„Poté, co bude vítěz vybrán a ze strany ministerstva vyrozuměn, budeme připraveni tuto informaci sdělit. Tento proces bude trvat několik týdnů. O vítězi rozhodne výše ceny. Aby však byla nabídka platná, musí zájemce nabídnout částku rovnající se stanovené minimální kupní ceně,“ vysvětlil Lukovský.

Do té doby nehodlá ministerstvo o kupcích poskytovat žádné informace, není tedy jasné, o koho jde ani jak chtějí s hotelem naložit.

Snaha radnice o získání budovy bezplatně selhala

Radnice již dříve z obavy o možné zřízení další sociální ubytovny, kterých je nyní ve městě 17 s téměř šesti stovkami obyvatel, chtělo získat objekt do svého vlastnictví. Devítipodlažní budova by totiž se svými 369 lůžky byla pro takovou ubytovnu ideální.

Vedení Přerova jednalo i o bezúplatném převodu Strojaře, avšak bez úspěchu. A za cenu 40 milionů korun odmítlo hotel koupit kvůli tomu, že by při dalším užívání muselo splnit řadu podmínek.

„To je pro nás nepřijatelné,“ uvedl tehdy radní Pavel Košutek.

Naopak kupec, který získá Strojař již ve čtvrtém kole nabídkového řízení, žádnými povinnostmi svázaný nebude.

„Pokud ministerstvo obrany odprodá svůj nepotřebný nemovitý majetek prostřednictvím výběrového řízení, není jeho nový nabyvatel ze strany ministerstva omezen žádnými podmínky při nakládání s tímto majetkem,“ vysvětlil Lukavský.

 

Zdroj: olomouc.idnes.cz / autor: Martin Pjentak / foto: PiTV Přerov

Komentář

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..