Vyplatíme řidičům jen polovinu mzdy – nebo ohrozíme provoz autobusů odpojením CNG či nafty od dodavatelů. Dopis s tímto sdělením zaslali minulý týden zástupcům Přerova jednatelé Dopravní a logistické společnosti, která ve městě zajišťuje autobusovou dopravu. Je to jejich reakce na to, že jim byla městem v červnu vyplacena nižší záloha než v předchozích měsících – byť upravená v souladu se smlouvou. Podle vedení Přerova jde o nepřijatelné vydírání. 

Berou si jako rukojmí řidiče, kteří žijí v neustálém napětí a strachu z toho, že nedostanou svou mzdu, ale třeba jen její část. Jako rukojmí se stávají i cestující, protože když Dopravní a logistická společnost nezaplatí dodavatelům za plyn nebo naftu, logicky z toho vyplývá, že autobusy nebudou mít pohonné hmoty a tím pádem nebudou provozuschopné,“ konstatoval přerovský primátor Vladimír Puchalský.

Smlouvu o provozování MHD podepsalo minulé vedení Přerova s Dopravní a logistickou společností v březnu roku 2014 – smlouva byla uzavřena na deset let a dopravce se v ní zavázal, že dopravu zajistí za 136,8 milionu korun bez DPH. Část plateb tvoří i zálohy, které Dopravní a logistická společnost dostává od města. A právě v tomto bodě nastal problém.

Podle smlouvy je doplácena kompenzace městem, a to jako rozdíl mezi nákladovou položkou – čili cena za jeden kilometr krát počet ujetých kilometrů za zúčtovací období – a vybranými tržbami. Ze strany města je zasílána měsíční záloha na tuto kompenzaci a dopravce nám čtvrtletně předává výkaz o skutečně ujetých kilometrech a vybraných tržbách,“ vysvětlil primátorův náměstek Pavel Košutek. Jak dále řekl, ze strany města byl aktuálně udělán předběžný propočet nároku na kompenzaci – a bylo zjištěno, že pokud by v červnu dostal dopravce stejnou zálohu jako v předchozích měsících, vznikl by přeplatek, který by Dopravní a logistická společnost zase musela do kasy města vrátit. „Červnová záloha proto byla upravena. Jednoduše řečeno – neposlali jsme na účet Dopravní a logistické společnosti milion tři sta tisíc korun, ale jen půl milionu a touto nižší zálohou byla dorovnána kompenzace za příslušné období. My si své finanční závazky plníme a nemůžeme řešit, že dopravce podle svého tvrzení nemá peníze na mzdy, nebo na pohonné hmoty,“ doplnila Jitka Kočicová z přerovského magistrátu.

Nejde o první problém, který se současným dopravcem nastal. Už vloni na podzim vyhlásili řidiči stávkovou pohotovost a pohrozili, že nevyjedou na trasu – a to kvůli nespokojenosti se základní hodinovou mzdou. V únoru měla nastat „ostrá stávka“, ale tu se podařilo zažehnat. Neshody nemá Dopravní a logistická společnost jen se svými zaměstnanci, ale i s městem, se kterým se soudí. Předmětem sváru se stal rozdílný výklad smlouvy. „Dopravce tvrdí, že tato smlouva umožňuje dvojí výklad, my ale trváme na jednoznačnosti jejího výkladu. Náš spor už řeší soud,“ řekla závěrem právnička města Jana Hrubá.

 

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..