Ministerstva obrany a financí mají jasno: 40 milion korun.

Přerov/ Situace kolem přerovského hotelového domu Strojař se už dnes dá přirovnat k rozkmitané houpačce. Ještě před pár měsíci to vypadalo, že zástupci státu převedou městu objekt zdarma – a to ho využije na sociální bydlení, na magistrát, nebo ho připraví k demolici. Tento týden se ale primátor Vladimír Puchalský vrátil z Prahy s větou: „Zástupci Ministerstva financí ani Ministerstva obrany nesouhlasí s bezplatným převodem. Během týdne přijde na radnici společný návrh obou ministerstev na úplatný převod za 39 milionů 900 tisíc korun“.

Jak dále primátor města uvedl, ministerstva jsou ochotna přistoupit na to, že by Přerov zaplatil za Strojař v pěti splátkách – první by byla ve výši 12 milionů korun, další čtyři splátky by přišly městkou kasu na 7 milionů. „Očekáváme, že o návrhu státu budou v červnu rozhodovat zastupitelé,“ řekl Vladimír Puchalský.

V minulém volebním období zastupitelé odhlasovali, že devítipodlažní Strojař vykoupí až do výše 40 milionů korun. Obávali se, aby v centru Přerova nevznikla ubytovna, v níž by našlo domov až čtyři sta potenciálně nepřizpůsobivých lidí z celé republiky. V závěru loňského roku se ale nové politické reprezentaci podařilo vyjednat, že pokud pro nemovitost najdou veřejně prospěšně využití, bude městu převedena zdarma. „Do Prahy jsme přivezli tři návrhy, ale ani s jedním z nich zástupci ministerstev nesouhlasili. Uvedli, že demolice není ve veřejném zájmu. V otázce sociálního bydlení byli skeptičtí – stejně jako se jim nezdála idea přebudovat Strojař na magistrát. Ví, že Přerov na tom není po finanční stránce nejlépe, proto nám příliš nedůvěřovali,“ řekl radní Petr Vrána. Podle něj velkou roli v rozhodování sehrála pověst města, které se v minulosti nedokázalo vypořádat ani s využitím armádní budovy v Čechově ulici, která byla před lety převedena Přerovu zdarma. „Naše reference nebyly zkrátka dobré, proto jsme s bezúplatným převodem neuspěli,“ shrnul Petr Vrána. Na přerovskou politickou scénu se tak opět vrací myšlenka odkoupení Strojaře za bezmála čtyřicet milionů korun.

Téměř padesát let starý panelový dům Strojař má 144 pokojů a v nich 369 lůžek. Původně byl postaven jako svobodárna pro zaměstnance Přerovských strojíren. V roce 2000, kdy ve městě pobývali vojáci z vrtulníkové základny, nabídli zástupci Přerova Ministerstvu obrany pomoc – za 18 milionů korun Strojař od strojíren pro ministerstvo odkoupili. „Strojař jsme pak směnili za dvě menší budovy, které byly ve vlastnictví státu. Neměly takovou hodnotu jako Strojař, ale zástupci města chtěli tehdy Ministerstvu obrany vyjít vstříc, aby vojáci v Přerově měli zázemí,“ konstatoval Zdeněk Vojtášek z odboru majetku přerovského magistrátu. Poté, co armáda v roce 2013 opustila letiště, zůstal Strojař v majetku ministerstva, které se objekt neúspěšně pokoušelo prodat.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..