Zklidnit má noční opilce i ranní sekačky.

Návrh Obecně závazné vyhlášky o ochraně nočního klidu, regulaci hlučných činností a omezení provozní doby hostinských provozoven odhlasovali přerovští radní. Jde o první vyhlášku svého druhu na území města. „Jejím cílem je klidné a pokojné soužití občanů ve městě, má být ochranou jejich zdraví i majetku. Touto vyhláškou se regulují činnosti, které by mohly narušit veřejný pořádek, nebo být v rozporu s dobrými mravy,“ předeslal přerovský primátor Vladimír Puchalský. Zároveň řekl, že návrhu vyhlášky předcházely bouřlivé debaty mezi stěžovateli a provozovateli nočních barů – a najít mezi dvěma stranami kompromis nebylo jednoduché. Vyhlášku budou ještě v červnu schvalovat zastupitelé – a i na této půdě se dá očekávat horká atmosféra. 

„Vyhláška jasně vymezuje dobu nočního klidu – a to od 22 do 6 hodin následujícího dne. V této době je každý povinen zachovat klid a omezit hlučné projevy. Zapovězeno by bylo používání hlasitých nástrojů, přístrojů a zařízení, nebo rušení veřejnou hudební produkcí,“ uvedl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Nástroje – jako například sekačky na trávu, kotoučové a motorové pily, křovinořezy nebo brusky – dostanou podle vyhlášky „stopku“ v určených dnech a časech. „O sobotách v době od 6 do 8 hodin na celém území města. O nedělích, státních svátcích a ostatních svátcích od 6 do 8 hodin a od 12 do 14 hodin – mimo Přerov I-Město a Přerov II-Předmostí. Tam by měl tento zákaz platit po celý nedělní či sváteční den,“ upřesnil Pavel Košutek.

Upraveny by měly být i podmínky pro pořádání produkcí živé nebo reprodukované hudby na veřejně přístupném místě – v areálu Výstaviště a Pivovaru Zubr nesmí po 23. hodině veřejná hudební produkce narušit veřejný pořádek. „Pokud vyhláška projde i zastupitelstvem, bude pořadatel akce navíc povinen písemně oznámit její konání Městské policii Přerov – a to nejméně deset dnů předem,“ informovala právnička města Jana Hrubá.

Dále se vyhláškou navrhuje omezení provozní doby některých hostinských provozoven ve vytipovaných lokalitách. Jedná se konkrétně o ulice Wilsonova, Jateční, Masarykovo náměstí a Záhumení, které se nachází v místní části Kozlovice. Tam všude si lidé stěžovali na hluk. „Podle návrhu vyhlášky by měly provozovny v těchto ulicích ze soboty na neděli nebo na státní či jiný svátek zavírat nejpozději ve 2 hodiny ráno. V ostatních dnech o půlnoci – přičemž začátek provozní doby by měl být každý den nejdříve od 7 hodin,“ řekla Jana Hrubá.

O takzvané „hlukové vyhlášce“ se v Přerově mluví už několik let. Jednala o ní už i minulá politická reprezentace města – úkol pak plynule přešel na nové přerovské vedení. Zastupitelé se budou vyhláškou zabývat v pondělí 8. června.

Přerov 26. května 2015

Zdroj: www.prerov.eu

Komentář

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..