Přerované krmí toulavé kočky. Úředníci jim pohrozili pokutou až 200 tisíc korun.

Přerov/ Kastrace přemnožených koček začala v květnu v Přerově. (Psali jsme zde) Lépe řečeno – byl spuštěn kastrační program, který měl městu pomoci od toulavých koček. Nastal ale problém. „Lidé nám pořád kočky přikrmují. Přežraná zvířata pak nejdou na návnadu – nedají se chytit, takže ani kastrace není možná,“ uvedla Michaela Kašíková z přerovského magistrátu. V některých domech se proto v minulých dnech objevila tato výzva:

Upozorňujeme, že za porušení povinnosti nepřikrmovat volně žijící a zdivočelá zvířata na veřejném prostranství může statutární město Přerov uložit pokutu až do výše 200 000 korun.

„Doufáme, že po této výzvě lidé pochopí nevhodnost svého počínání. Je jim zřejmě opuštěných zvířat líto, ale nedomýšlejí, že toulavé kočky jsou pro naše město problém. Je potřeba je kastrovat, aby nepřiváděly na svět další stovky mláďat, které budou bez domova. Navíc jsme je chtěli nechat i naočkovat a odsvrabit, “ konstatoval náměstek přerovského primátora Pavel Košutek.

Problém se týká zejména Kainarovy a Šrobárovy ulice, kde lidé i přes zákaz a upozornění kočkám stále „podstrojují“. Ty pak nemají potřebu hledat si potravu jinde a boxy, speciálně pořízené na jejich odchyt, zejí prázdnotou. Pracovnice Útulku pro opuštěná zvířata Gabriela Navrátilová potvrdila, že ve vytipovaných lokalitách se v průběhu měsíce května snažili opakovaně provádět odchyt – ale kočky s plnými žaludky o návnadu ani nezavadily. „Klec s devíti boxy stála třicet tisíc korun – ale zatím nebyla využita ani v jednom případě. Apelujeme proto na občany, aby kočky nepřikrmovali. Škodí tím samotným zvířatům i lidem,“ zdůraznil jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Na kastraci, odsvrabení a vakcinaci toulavých koček už byly z kasy města vyčleněny peníze. „Na jednu kočku počítáme tisíc pět set korun – a v ceně není jen odborný zákrok zvěrolékaře, ale také následná péče v útulku pro opuštěná zvířata, kde se kočky mají zotavovat po operaci,“ řekl závěrem náměstek Košutek.

Přerov 29. května 2015

zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..