Přerov/ V pondělí 18. května byla v Přerově otevřena kancelář pro výkup pozemků, potřebných pro stavbu dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem. Své místo má ve dvorním traktu adresy Smetanova 7a a otevřena bude od pondělí do pátku od půl jedné odpoledne do půl páté. Pověřený pracovník se stane zprostředkovatelem výkupu zhruba sedmi stovek listů vlastnictví – pozemků, na nichž má dálnice stát. Dnes si převzal podklady a začal úřadovat.

kancelar.c.1

 

„Kontaktní místo má sloužit zejména pro ty občany, od kterých se budou vykupovat pozemky pro úsek D1 0136, nebo jsou jinak spojeni s touto stavbou. Ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala mi písemně potvrdil, že v současné době jsou už všichni vlastníci, kteří jsou dotčeni trvalým záborem stavby, seznámeni se skutečností, že jejich nemovitost bude pro tuto stavbu vykupována,“ řekl přerovský primátor Vladimír Puchalský.

Vlastníkům už byly doručeny smlouvy – a přerovské kontaktní místo vzniklo právě proto, aby se tam mohli obrátit lidé v případě nejasností, dotazů či připomínek. „Kromě toho se pracovník kanceláře vydá i do terénu – po domluvě se starosty obcí, na jejichž katastru se parcely nacházejí, přijede do obce a přímo tam bude komunikovat s vlastníky,“ doplnil Antonín Prachař, který zastupuje město Přerov v dopravních záležitostech. Zároveň připomněl, že na zhruba deseti kilometrový úsek dálnice mezi Říkovicemi a Přerovem zbývá vykoupit ještě asi padesát procent pozemků v katastrech obcí Přerov, Dluhonice, Bochoř a Horní Moštěnice. „Vlastníkům je nabízeno 170 až 225 korun za metr čtvereční – cena je stanovena na základě znaleckých posudků a vychází z bonity půdy na jednotlivých katastrech,“ konstatoval Antonín Prachař. Lidem, kteří odmítnou pozemek pro účely dálnice prodat, může být v krajním případě vyvlastněn.

„Předpokládáme, že majitelé pozemků chápou naléhavost výkupu a očekáváme, že rádi využijí našich služeb. Mohou navštívit kancelář buď osobně, nebo si domluvit schůzku – mají možnost volat na pevnou linku 581 268 776, nebo na mobil 702 165 222, popřípadě mají k dispozici mailovou adresu vykup.pozemku@prerov.eu,“ podotkl tajemník přerovského magistrátu Petr Mlčoch.

Dostavba dálnice D1 – a to jak v úseku Říkovice-Přerov, tak i v části Lipník nad Bečvou-Přerov – je největší dopravní prioritou města Přerova. Shodli se na tom svým hlasováním 11. května přerovští zastupitelé. Zatímco stavba Říkovice-Přerov bude v ideálním případě zahájena v roce 2018, stavba z Lipníku do Přerova se rozjede už letos.

Foto: Na snímku Antonín Prachař s novým pracovníkem kanceláře Lubomírem Pazderou – při předávání informací o fungování nového kontaktního místa.

 

kancelar.c.2

Zastupitelstvo města Přerova v pondělí 11. května schválilo:

1. celkové dopravní priority města Přerova:

  • – Dálnice D1 – stavby 0136, 0137
  • – Přeložka silnice I/55 – MÚK s ČD v Předmostí vč. rozšíření ul. Polní – křižovatka silnice II/436 (budoucí I/55 – ul. Polní a Tržní) s ul. Dluhonskou
  • – Průpich (severojižní propojení města)
  • – Rozšíření Mádrova podjezdu a vybudování jižního přivaděče k dálnici D1 (II/150: propojení II/434 (ul. Tovačovská) se silnicí I/55 (ul. gen. Štefánika)
  • – Napřímení ulice Tovačovská do podjezdu Kojetínská (silnice II/434)
  • – Prodloužení podchodu ČD směrem k Přerovským strojírnám
  • – Železniční zastávky na trati 270 Česká Třebová – Přerov – Bohumín včetně cyklopodjezdu
  • – Rychlostní komunikace R/55 Přerov (Kokory) – Olomouc, křížení s napojením na dálnici D1
  • – Východní obchvat Přerova (9. května, Želatovská, alt. vazba na obchvat Kozlovic) – spojka silnice II/150 a II/434 za Meoptou
  • – Silniční obchvat Kozlovic

2. dopravní priority města Přerova pro strategii ITI (integrovaných teritoriálních investic), či krajské investice:

  • – Průpich (severojižní propojení města)
  • – Rozšíření Mádrova podjezdu a vybudování jižního přivaděče k dálnici D1 (II/150: propojení II/434 ul. Tovačovská se silnicí I/55 ul. gen. Štefánika)
  • – Napřímení ulice Tovačovská do podjezdu Kojetínská (silnice II/434)
  • – Východní obchvat Přerova (9. května, Želatovská, alt. vazba na obchvat Kozlovic) – spojka silnice II/150 a II/434 za Meoptou
  • – Silniční obchvat Kozlovic
  • – Prodloužení podchodu ČD směrem k Přerovským strojírnám
  • – Přestupní terminály u železničních zastávek včetně cyklopodjezdu

Přerov 18. května 2015

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..