Nestor slovenského konstruktivizmu Milan Dobeš se po dlouhých 32 letech vrací do rodného Přerova s originální autorskou výstavou.  Galerie města Přerova bude po celý duben prezentovat desítky exponátů z jeho věhlasného ateliéru pod bratislavským hradem. Malíř, sochař a grafik Milan Dobeš představí nejen svoji grafickou tvorbu, ale také prostorové objekty, pulsující optické struktury či řezané koláže. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 2. dubna v 17 hodin, výstava potrvá do 26. dubna.

  • Termín výstavy: 2. – 26. dubna
  • Vernisáž za účasti autora: ve čtvrtek 2. dubna v 17 hodin
  • ikona souboruPlakát
  • ikona souboruPozvánka
  • ikona souboruKatalog

 

dobes-plakat

Tisková zpráva:

Milan Dobeš: Dynamický konstruktivizmus

Nestor slovenského konstruktivizmu Milan Dobeš se po dlouhých 32 letech vrací do rodného Přerova s originální autorskou výstavou.

Galerie města Přerova bude po celý duben prezentovat desítky exponátů z jeho věhlasného ateliéru pod bratislavským hradem, poté se expozice v částečně pozměněné podobě přesune do olomouckých výstavních síní Galerie G a Patro.  Malíř, sochař a grafik Milan Dobeš představí nejen svoji grafickou tvorbu, ale také prostorové objekty, pulsující optické struktury či řezané koláže.

Díky jedinečnosti své tvorby, navozující iluzi pohybu, a světelně-kinetickým objektům vystavuje Milan Dobeš, jinak také přerovský rodák a držitel Ceny města Přerova, v prestižních galeriích v Evropě i zámoří. „Přerovská a olomoucké výstavy vzdají po mnoha desetiletích opět hold místnímu rodákovi, který je jednou z klíčových osobností československého kreativního umění a patří ke světově uznávaným představitelům kinetického a optického umění a konstruktivizmu,“ uvedl historik umění Jiří Hastík z olomoucké Unie výtvarných umělců.

Milan Dobeš se narodil 29. července 1929 v Přerově, svůj život a tvorbu spojil s Bratislavou. Umělec vyvinul nové oblasti pohyblivého světla a optického umění, v kresbách i malbách prozkoumal použití optické iluze vytvořené hlavně v geometrických tvarech. Pokud jde o jeho objekty, využil pohyb světla jako nové estetické médium ve výtvarném umění. V roce 1971 se mu díky tomu podařilo vycestovat na turné s American Wind Symphony Orchesta v USA, při němž svým kinetickým světelným programem doprovázel nové skladby. Dobeš participoval asi na 150 výstavách po celém světě, z toho asi 35 bylo jeho autorských.

Vernisáž za účasti autora se uskuteční ve čtvrtek 2. dubna v 17 hodin, výstava potrvá do 26. dubna. Výstavní projekt Galerie města Přerova pořádá pod záštitou přerovského primátora Vladimíra Puchalského a ve spolupráci s Unií výtvarných umělců Olomoucka, Muzeem Komenského v Přerově, Městským evropským informačním střediskem a firmou Meopta – optika, s.r.o.

Lada Galová, kurátorka výstavy

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..