Přerov – Přerovští zastupitelé po více jak dvouhodinové debatě nepodpořili demolici devítipodlažního hotelu Strojař stojícího nedaleko centra města. Navrhovalo to vedení města, které chce objekt získat bezplatně od ministerstva obrany. Do Prahy místo toho v úterý pojede delegace města s návrhem demolice, přeměny objektu na sociální bydlení či na sídlo radnice. Město o hotel usiluje proto, aby zabránilo vzniku další sociální ubytovny. Zástupci ministerstva však již dříve uvedli, že zbourání objektu podmínky na bezúplatný převod nesplňuje.

[clear]

Dohodu uzavřeli zastupitelé po půlhodinové přestávce, během které se sešli předsedové jednotlivých politických klubů. Místo návrhu demolice se shodli na třech možnostech, které Přerov ministerstvu předloží. „Dohodli jsme se s předsedy volebních stran na návrhu usnesení, se kterým odjede delegace zítra na ministerstvo obrany,“ uvedl primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov). Návrh byl poté jednomyslně přijat.

Ministerstvo obrany přislíbilo městu, že objekt s vyvolávací cenou 40 milionů korun městu bezúplatně převede, pokud pro něj na dobu deseti let najde veřejně prospěšné využití. Radnice původně chtěla po bezplatném získání hotel zbourat a po dobu deseti let jej využívat jako parkoviště a veřejnou zeleň. Podle radního Petra Vrány (ANO) by totiž náklady na rekonstrukci byly obrovské. „Abychom nezatížili rozpočet města, měli bychom to zdemolovat a celou plochu zrevitalizovat,“ řekl Vrána. Názor koalice však nebyl jednotný. Radní Radek Pospíšilík (Za prosperitu Přerova a jeho místních částí) byl proti demolici. „Je to nezvratný krok, který město poškodí. Jsem za to jej zachovat. Chybí nám startovací byty pro mladé rodiny, bydlení pro aktivní seniory, kteří nepotřebují aktivní péči, ale i krizové byty pro obyvatele postižené domácím násilím,“ uvedl Pospíšilík.

Rozruch na zastupitelstvu způsobil i vzkaz zástupců ministerstva obrany, kteří již dříve ve vyjádření pro ČTK naznačili, že demolice objektu podmínky pro bezúplatný převod nesplňuje. „Nekomerční využití budovy rozhodně neznamená její zbourání,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Ubytovnu Strojař na konci roku 2013 opustili vojáci. Objekt má kapacitu 369 lůžek ve 144 pokojích a náleží k němu ještě pozemky o rozloze 5142 metrů čtverečních. Ministerstvo původně areál nabídlo k prodeji za 62 milionů korun, postupně se cena snižovala. Kupec se zatím nenašel.

Autor: ČTK
www.ctk.cz

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..