Přerov/ Bylo to dlouhé rozhodování, přeměřování, zvažování, hledání kompromisů. Nakonec se radní rozhodli, že by bylo nejvhodnější, kdyby devítipodlažní hotelový dům Strojař zmizel z mapy Přerova. Vedli je k tomu ekonomické úvahy, které řečí čísel říkají, že rekonstrukce by přišla zhruba na sto milionů korun, zatímco demolice zatíží kasu města pouze dvanácti miliony. Radní tuto myšlenku představí 13. dubna zastupitelům – a pokud se i oni s tímto „radikálním řezem“ ztotožní, budou ji 14. dubna prezentovat zástupcům Ministerstva obrany. Ti pak rozhodnou, jestli za tímto účelem Přerovu Strojař věnují.

Představitelé města mají jasno – nemohou bez peněz stavět vysoké věže vzdušných zámků.

„Zvažovali jsme několik variant využití Strojaře. Pozvali jsme do Přerova i studenty architektury, kteří nám představili své vize, jak panelovou ubytovnu ze sedmdesátých let zrekonstruovat. Navrhovali domov důchodců, sociální byty i magistrát. Jenže náklady na přestavbu by byly vysoké a v našich současných podmínkách jsou stamilionové výdaje nereálné – a čerpání peněz z nejrůznějších dotačních fondů je momentálně nejisté. Navíc další náklady by stál provoz budovy. Nechceme jít do rizika, proto navrhujeme objekt zbořit a prozatím tu vytvořit zelenou odpočinkovou zónu,“ uvedl přerovský primátor Vladimír Puchalský. Právě on před časem vyzval i Přerovany, aby mu napsali, jak vidí využití Strojaře. Většina z respondentů se vyslovila pro přestavbu na domov pro seniory či startovací byty – ovšem jen za předpokladu, že město stavbu ufinancuje. V opačném případě se téměř všichni

shodli, že by bylo vhodné nemovitost srovnat se zemí. A odhady nákladů jsou jasně ohraničené. „Nejlevnější varianta navrhovala částečnou demontáž pater a přestavbu na dům s pečovatelskou službou, se sociálními či startovacími byty – a ta byla vyčíslena na 78 milionů korun. Ovšem je to jen cena přestavby ubytovny, bez restaurace, sklepů či parkoviště. Ostatní možnosti, které počítaly s administrativní budovou magistrátu nebo s polyfunkčním využitím, se pohybovaly ještě výše – řádově od 90 do 140 milionů korun,“ konstatoval radní a zároveň architekt Jan Horký.

Na to, aby Strojař zmizel v propadlišti dějin, ale musí kývnout majitel – tedy Ministerstvo obrany. Jeho zástupci přislíbili vloni radním, že pokud pro objekt najdou do konce března roku 2015 nekomerční využití, tak nemovitost přepíší městu zdarma. „Žádali jsme o Strojař kvůli obavám, aby ho ministerstvo neprodalo pseudopodnikateli, který by tu zřídil další sociální ubytovnu, v níž by žili problémoví občané. Pro tyto účely by totiž dům se 144 pokoji a 369 lůžky byl vhodný. Vzhledem k tomu, že jde o rozsáhlý objekt v centru města, je pro nás Strojař důležitý a je naším cílem dostat ho do majetku. Ubytoven už máme tady víc než dost,“ vzpomněl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Zároveň zdůraznil, že místo je lukrativní nejen svou polohou, ale i historickým odkazem. Na dohled je nový Tyršův most, který je vstupní branou do staré části Přerova, kousek odtud je i oblíbený park Michalov, pár kroků od Strojaře je plavecký areál. Navíc v těchto místech stával od roku 1892 až do čtyřicátých let dvacátého století známý přerovský pivovar rodiny Šilhavých, jehož sklepy jsou posledním hmatatelným odkazem na minulost.

„Pokud bychom objekt získali a zbourali, připravíme území pro další využití. Předpokládáme dočasné využití pro plochy zeleně a veřejného parkoviště. To by bylo běžně udržováno a v ideálním případě by byl vybírán poplatek za pronájem parkovacích ploch, který by časem umořil náklady na demolici,“ podotkl radní Horký. Podle něj ale parkoviště nemůže být konečným řešením. „Lokalita je velmi cenná, a tak by zde mohl po desíti letech – podmíněných ministerstvem – vzniknout třeba polyfunkční bytový dům s krásnými výhledy na Bečvu a její nábřeží,“ uzavřel Horký.

Foto: Hotelový dům Strojař byl v sedmdesátých letech minulého století postaven jako svobodárna pro zaměstnance Přerovských strojíren. V devadesátých letech byl objekt v majetku města Přerova. V roce 1998 byl převeden do vlastnictví Ministerstva obrany a sloužil jako ubytovna pro vojáky z povolání. Poté, co armáda v roce 2013 opustila přerovské letiště, je Strojař nevyužívaný. Od roku 2014 byl zrušen i provoz restaurace, která na nemovitost navazovala.

Přerov 25. března 2015

Komentář

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..