Kaple Sedmibolestné Panny Marie při kostele svatého Vavřince bude ve čtvrtek 2. dubna od osmi do devíti hodin večer svítit modře. Přerov se tímto připojí do druhého ročníku osvětové kampaně „Česko svítí modře“, jejímž cílem je zvýšit povědomí o problematice autismu.

th_478766_f_normalFile4-prerov-070 250px-Přerov,_kostel_svatého_Vavřince
V České republice žije asi sto tisíc autistů – a mnozí z nich se setkávají s odsuzováním okolí, s neochotou úřadů, s neadekvátní zdravotní a sociální péčí, se sociální izolací. Autistické děti mají nálepku „nevychovaných spratků“ – zatímco jejich rodičům je vyčítána neschopnost a nedůslednost při výchově. Jen malá část veřejnosti má totiž reálnou představu, jaká omezení přináší lidem do života porucha autistického spektra.

Organizátoři akce Česko svítí modře ve svém prohlášení uváději: Zvyšováním povědomí o autismu zabráníme například tomu, aby byly kvůli neinformovanosti úředníků sociálních odborů děti odebírány z rodin – nebo aby kvůli nevědomosti škol končily v psychiatrické léčebně či speciálních školách“.
Pokud se i Přerované chtějí do akce aktivně zapojit, mohou si 2. dubna vzít na sebe modré oblečení, nebo alespoň modrý doplněk

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..