Socha Neptuna „hlídá“ na nábřeží řeku Bečvu, zatímco jeho ruka a trojzubec leží ve skladě. Vládce moří má totiž v Přerově smůlu na vandaly, kteří ho opakovaně poškozují. Naposledy si „siláci“ s Neptunem poměřili svou sílu loni v červnu – a od té doby ukazuje k řece jen pahýl ruky. Dvě stě let stará socha, která je zapsaná v seznamu kulturních památek České republiky, teď čeká na další opravu. V brzké době si pozůstatky Neptuna vyzvedne restaurátor a pustí se do opravy.

„Jakmile to bude možné, převezmu si fragmenty sochy a začnu s její opravou. Pokud půjde vše podle plánu, do léta by Neptun zase mohl být celistvý,“ uvedl restaurátor z nedalekých Radslavic Tomáš Sušeň. Ten bude dávat sochu do kupy už potřetí – a už dříve naznačil, že by stálo za zvážení přemístit ji na bezpečnější místo, aby nedocházelo k jejímu dalšímu poškozování. O přesunu památky ale zatím zástupci Přerova nejednají. „Myslím, že u vody má Neptun důstojné místo. Budeme ale muset doufat, že někoho zase nenapadne pověsit se mu na trojzubec – tak, jako už v minulosti několikrát,“ vzpomněl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek.

Oprava sochy přijde zhruba na deset tisíc korun, ale tentokrát by neměla být hrazena z kasy města. Poslední incident, při němž přišel Neptun o svou ruku i kovovou chloubu, má totiž trochu jiný konec, než předešlé „anonymní útoky“. Pohotová svědkyně vloni v létě viděla, jak dvě stě let starou sochu poničili tři mladíci – a ihned na místo přivolala strážníky, kteří vandaly zadrželi a předali republikové policii. „Jeden z nich se k činu přiznal a spolupracuje s námi. I když ještě neproběhl soud, poslal nám část peněz na účet a po dokončení restaurátorských prací uhradí zbytek nákladů,“ podotkl Zdeněk Vojtášek z odboru majetku přerovského magistrátu.

Barokní skulptura římského boha a vládce moří má „zkušenosti“ nejen s věčnou opravou, ale také se stěhováním. Původně zřejmě stála v Podzámecké zahradě v Kroměříži, pak byla v roce 1835 převezena do obce Koválovice a teprve odtud putovala do Přerova. V třicátých letech minulého století zdobil kamenný Neptun nádvoří přerovského zámku, po šesti letech byl přemístěn do parku Michalov a o pár let později vyplnil proluku ve Wilsonově ulici.  Nakonec socha skončila pod hradbami – na místě s výhledem na Bečvu.

neptun-2

Socha Neptuna byla poničena už několikrát – jednou dokonce pachatelé hodili jeho trojzubec do Bečvy (aktuální snímek).

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..