S nepravdivou zprávou o počtu Romů v Přerově přišel začátkem ledna server Lidovky.cz. Ze zveřejněného grafu vyplynulo, že v Přerově je ve vyloučených lokalitách nejvíce Romů v celé České republice (počet obyvatel v sociálně vyloučených lokalitách 8000/počet Romů v sociálně vyloučených lokalitách 4400).
Graf se od minulého týdne šíří po sociálních sítích a přináší negativní reakce. Redaktorka Lidových novin, která text zpracovávala, se od grafu distancuje – chyba nastala podle ní při předávání informací z policejních zdrojů. Václav Vlček z Policejního prezídia ČR omyl uznává a v omluvném mailu napsal: „V zadávání do tabulky se opravdu udělala chyba a ta nula je navíc. Je to tedy 800 ve vyloučených lokalitách v samotném Přerově.“
S negativní reakcí na zveřejněný graf se setkali přerovští úředníci i politici. „Přišel mi například rozhořčený dopis od občanky, která z této informace čerpala a dotazovala se, jak je možné, že máme ve vyloučených lokalitách celorepublikově nejvíce romských obyvatel. Není to ale pravda,“ řekl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil. S negativní reakcí se setkala také úřednice, která má na přerovském magistrátě na starosti cestovní ruch. „Minulý týden na Regiontouru mi několik návštěvníků řeklo nelichotivý názor na Přerov – a to právě v souvislosti s informacemi, které byly uvedeny v Lidovkách,“ vzpomněla Pavla Roubalíková.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..