Jak ochránit Přerov před padesátiletou vodou? Se sérií protipovodňových opatření seznámili dnes lidé z vedení Povodí Moravy představitele města Přerova a zástupce firem, které mají sídlo v blízkosti řeky Bečvy. Setkání se účastnil i ministr zemědělství Marian Jurečka, který hned v úvodu řekl, že ministerstvo má na opatření vyčleněno 5 miliard korun – a tyto peníze je možno čerpat až do roku 2020. Jiří Zedníček z Povodí Morava informoval o stavbách, které se v Přerově v souvislosti s protipovodňovou ochranou budou realizovat za zhruba 50 milionů korun.

V plánu je protipovodňová zídka na nábřeží dr. E. Beneše v délce 470 metrů, která by měla před „velkou vodou“ ochránit velkou část obytné zóny. Další zídka v délce 270 metrů má mít své místo před areálem „jatek“.  Díky nové hrázi v délce 490 metrů by měla být chráněna i lokalita u tenisových kurtů.

Počítá se také s tím, že v některých kritických místech bude současné kovové zábradlí na nábřeží vyměněno za betonové. Zástupci Povodí Moravy upozornili, že tento soubor patření ochrání obytnou zástavbu Přerova pouze před padesátiletou vodou, která se městem „prohnala“ například v roce 2010. Postupně by se měly realizovat i další klíčové stavby, která by měly ochránit před stoletou vodou celé území od Troubek až po Teplice nad Bečvou.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..