Přerov/ Slupky z brambor, skořápky z ořechů, rostlinný i dřevní odpad, zeleninové a ovocné zbytky – to všechno a mnohem více už nebude končit v kontejnerech na domovní odpad. Město Přerov totiž rozjíždí třídění biologicky rozložitelného komunálního odpadu, který z domácností poputuje přímo do nové kompostárny. Ta stojí čtyři kilometry za městem a ročně může zpracovat až dva a půl tisíce tun „zelené hmoty“.
„V první etapě se tato novinka bude týkat obyvatel všech rodinných domů v Přerově a v místních částech. V průběhu ledna a února dostane tři a půl tisíce domácností odpadové nádoby o obsahu 240 litrů, do nichž budou lidé odkládat biologicky rozložitelný odpad. V březnu pak poprvé zastaví u jejich domu svozové vozidlo, které biologický odpad převeze do kompostárny,“ konstatuje náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Vzniklý kompost – tedy kvalitní hnojivo, které zvyšuje odolnost rostlin před škůdci a chorobami – se následně použije pro potřeby města. A uvažuje se i o tom, že lidé, kteří se do systému aktivně zapojí, dostanou v případě zájmu také svůj „díl“.
Obyvatelé z rodinných domů si ale budou muset zvyknout na nový svozový systém. Až dosud jim „popeláři“ sváželi popelnice s komunálním odpadem každý týden – od března do listopadu jim budou vyvážet jeden týden popelnici se zbytkovým odpadem a druhý týden nádobu s biologickým odpadem. „Věříme, že si lidé na nový cyklus zvyknou a nakonec ho i ocení. Svoz ostatního tříděného odpadu – papíru, plastu, nápojových kartónů a skla – zůstane beze změny. V mnoha jiných městech tento systém už úspěšně funguje a určitě bude spolehlivě fungovat i v Přerově,“ podotýká ředitel Technických služeb města Přerova Radek Koněvalík. Zároveň připomíná, že lidé budou s novinkou seznámeni i prostřednictvím letáku, který budou mít v následujících dnech ve schránce. „Tam se dozví i termín, kdy budeme nové nádoby rozvážet – popřípadě kam a kdy si pro ně lidé mohou přijít, když je nezastihneme v určený čas doma. Občany místních částí seznámí s termínem rozvozu místní rozhlas,“ doplnila Miroslava Švadlenková z technických služeb.

Hnědá nádoba pro biologicky rozložitelný komunální odpad bude mít samolepku, která lidem napoví, co je vhodné do nádoby ukládat – a co naopak není ke kompostování vhodné. „Krmivo“ pro kompost se přitom v menší či větší míře objeví v každé běžné domácnosti.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
„Lidé budou do nádob ukládat ovocné a zeleninové odpady, kávové a čajové zbytky, mastný papír, papírové ručníky, posekanou trávu, listí, drnové řezy, větvičky, třísky, piliny, hobliny, kůru a třeba i popel ze dřeva,“ konstatuje Pavel Juliš z odboru životního prostředí přerovského magistrátu. A druhým dechem dodává, co by se v nádobě zcela jistě objevit nemělo: „Určitě ne zbytky jídel, kosti, odřezky masa, chemicky ošetřené materiály, popel z uhlí, cigarety, časopisy, oddenkový plevel a samozřejmě plasty, kovy, sklo a kameny“.
Kromě odpadových nádob na biologicky rozložitelný komunální odpad, které poputují do domácností zdarma, čeká na Přerovany ještě i další plánovaná novinka. Lidé, kteří si chtějí v zahradách svých rodinných domů sami vyrábět kompost, dostanou do užívání bezplatně i kompostér. „Už v minulosti jsme se prostřednictvím dotazníků občanů ptali, jestli mají o kompostér zájem. Na základě poptávky jsme pořídili 600 kompostérů na 700 litrů kompostu a 1 200 kompostovacích sil na 900 litrů. Také tyto nádoby budeme lidem postupně distribuovat prostřednictvím technických služeb,“ připomíná Zdeněk Vojtášek z odboru majetku přerovského magistrátu.
Na stránkách www.prerov.eu budou od února podrobné informace o kompostování. Prostor bude i na dotazy – pro otázky a podněty byla od ledna zřízena adresa: brko@prerov.eu.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..