Přerov/ Místní část Předmostí se letos může dočkat oprav chodníků a má šanci i na modernizaci veřejného osvětlení v ulicích Hranická, Pod skalkou a Prostějovská. Pokud zastupitelé v únoru záměr odsouhlasí, půjde do těchto investic téměř devět milionů korun.

Panelové sídliště v Předmostí bylo vybudováno v osmdesátých letech minulého století v místech světoznámého archeologického naleziště pozůstatků lovců mamutů. Na počátku nového tisíciletí ale sídliště, vystavěné v duchu socialistické architektury, potřebovalo oživit. „Práce na projektu regenerace Předmostí byly zahájeny v červnu roku 2003, o rok později byla odstartována první etapa regenerace. Za tu dobu se tam proinvestovalo osmdesát milionů korun – z toho téměř polovinu výdajů pokryla dotace,“ vzpomněl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Za tyto peníze se z šedivého Předmostí stalo příjemně vyhlížející sídliště. Opraveny byly cesty i chodníky, vznikla tu nová zelená prostranství, přibyly lavičky i ohrazená kontejnerová stání, postavilo se dětské hřiště, parkoviště a také náměstíčko. Celkově se město podílelo na devíti etapách regenerace.

modernizace-osvetleni2

„Pouze v letech 2013 až 2014 jsme nerealizovali žádnou etapu. V současné době přeskočíme desátou etapu, která počítala s úpravou veřejného prostranství v Tyršově ulici, kde má za zhruba jedenáct milionů korun vzniknout dětské hřiště, parkoviště a propojovací chodník. Místo toho se chceme pustit do jedenácté etapy, která počítá především s obnovou osvětlení a opravou chodníků, které jsou v původním stavu,“ uvedl Pavel Gala z odboru rozvoje přerovského magistrátu.

Z rozpočtu města je třeba na tuto akci vyčlenit téměř devět milionů korun. „Máme šanci dosáhnout na dotaci, která může být v maximální výši čtyři miliony korun. Podmínkou dotačního titulu je ukončení akce v letošním roce,“ připomněl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský.

Foto: Místní část Předmostí – největší panelové sídliště Přerova.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..