Pomalu se blíží konec roku a tím i éra nákupního střediska v centru města – Prioru. Od roku 1986 si mnozí z obyvatel Přerova na Prior zvykli, nyní se budova pomalu připravuje na rozsáhlou rekonstrukci, která starou a socialistickou budovu změní v moderní nákupní centrum.

 

prerov-right-v

 

Stejně tak jako se dočkal rekonstrukce Prior v Olomouci nebo Prostějově, je na řadě ten Přerovský. Zde však by měla stavba více upoutat pozornost, jelikož tu architekti nemají svázané ruce a prostor se nenachází v památkové části, jako tomu bylo jinde. Prosklené plochy, beton a kovové prvky zde budou hlavní prioritou.

 

Investice cca 400 miliónů a kompletní rekonstrukce, změní starou budovu na úplně nové moderní nákupní centrum s pasáží, na jehož střeše bude parkoviště pro 300 aut. Pasáž vyroste na místě stávajícího parkoviště, a bude propojovat Šířavu s Čechovou ulicí. Uvnitř se budou nacházet obchody a obchůdky a bude spojená s novou budovou. Ta nahradí nynější Prior. V podstatě dům přijde o jedno patro, zůstane jen železobetonový skelet a vše ostatní půjde pryč. Na míste pak vznikne budova nová, moderní, v jejímž přízemí se bude nacházet market s potravinami, restaurace a další obchody. V patře bude tak prostor pro další obchůdky a prodejny, ke kterým se dostanete po nových eskalátorech, či výtahem, samozřejmostí je i bezbariérový přístup který tak bude snadnější pro vozíčkáře. Vznikne o třetinu více prostoru prodejní plochy.
Nová galerie nabídne až 60 obchodů. Obchody v pasáži budou přístupné nejen z ní, ale i z venku.

Tato razantní změna prý nepřichází ani tak od zákazníků ale spíše od prodejců, ti ale musí teď v prosinci obchodní dům opustit a počítat s tím že nejméně rok se nevrátí a i pak v nových prostorách bude určitě odlišná i cena pronájmu.

Nový název pro nákupní galerii ještě neznáme, ale podle anket a dotazů se nabízí nejvíce Nákupní galerie Čechovka, nebo Nákupní galerie Žerotín. Investor tak do rozhodování o názvu zapojil i veřejnost.

Názory na novou nákupní galerii se různí, my přinášíme malou reportáž a několik slov kolemjdoucích a prodejců, co si o tom myslíte vy, můžete napsat na našem facebooku zde ;)

Tržní místa která se nacházejí v blízkosti Prioru zrušena nebudou ale budou přemístěna jinam. Od listopadu má platit nový tržní řád a prodejci budou mít možnost se přestěhovat na jedno z nově vzniklých míst – Na náměstí Přerovského povstání (8 nových míst), na plochu pod Přerovankou v Komenského ulici (4 nová místa) nebo na plochu před Přerovanku (8 nových míst)

PS: Generální ředitel společnosti Prior Adolf Vlk vysvětlil důvod, proč se společnost do přestavby pustila tak, že v současné době již zastaralé Priory nevyhovují tím jak jsou koncipovány, nevhodné uspořádání a pouhých 50% prodejní plochy je nyní naprosto nevhodné.

Fotogalerie

Foto: zdroj Atelier 8000

Archeologické práce (foto: 26.3. 2015) :

Nová tržní místa v Přerově (foto: 12.11.2014) :

 

Foto 11.12.  2014 – Přípravné práce u Prioru

 

Comments( 3 )

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..