I přesto, že na náměstí TGM v prosinci neprobíhal kvůli vládním opatřením žádný kulturní program a lidé si kromě pár dnů neužili ani vánoční trhy, skončila vánoční sbírka s rekordním výtěžkem. Do kasičky pod vánočním stromem Přerované dohromady přispěli částkou 26 tisíc 982 korun. Výtěžek pomůže sdružení Alfa Handicap.

Sdružení Alfa Handicap zajišťuje pomoc lidem, kteří trpí různými zdravotními problémy. Sedm asistentů pravidelně dochází do domácností ke klientům, kterým pomáhají při osobní hygieně či přípravě jídla, nebo s nimi chodí na nákupy a procházky. Kromě toho Alfa Handicap půjčuje nejrůznější zdravotní pomůcky, jako chodítka, schodolezy, sedátka do vany. Největší poptávku však mají po invalidních vozících a polohovatelných lůžkách. „Byli jsme příjemně překvapeni, takovou částku jsme nečekali. Rozhodli jsme se, že za výtěžek sbírky koupíme dvě repasované elektrické polohovací postele. A jakmile se nám díky tomuto daru vrátí dvě už zapůjčená lůžka, tak je necháme opravit. O tyto pomůcky je mezi Přerovany velký zájem,“ uvedla manažerka sociálních služeb Ivana Apolenářová.

Částka, kterou sbírka vynesla, je v porovnání s předešlými lety nebývale vysoká, byť se od adventu do 4. ledna – kdy byla pokladnička sundána – na náměstí pohybovalo mnohem méně lidí než v předešlých letech. O to je chvályhodnější, že je výtěžek dvakrát vyšší, než tomu bývalo zvykem,“ zhodnotil náměstek přerovského primátora Petr Kouba. V loňském roce bylo v kasičce 12 tisíc 314 korun, dosavadní rekord držel předloňský rok – 15 tisíc 138 korun. Roky předtím skončily na částkách 14 tisíc 757 korun a 9 tisíc 914 korun. Tradice sbírky pod vánočním stromem v Přerově existuje od roku 2009, tehdy se vybralo 8 tisíc 688 korun.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..