Na pražském Vyšehradě byl v sobotu 20. června slavnostně zahájen 12. ročník národní putovní výstavy Má vlast cestami proměn – příběhy domova. V královské akropoli se představilo 118 zvelebených míst ze všech koutů Česka a také ze Slovenska.

Olomoucký kraj reprezentují projekty realizované v obcích Bohuňovice, Bochoř, Dubicko, Jezernice, Kojetín, Milenov, Mohelnice, Moravský Beroun, Otaslavice, Potštát, Šumperk, Ústín a Vrchoslavice.

„Této krásné akce se aktivně účastníme už šestým rokem. Putovní výstava Má vlast cestami proměn přináší svědectví o příznivých proměnách zanedbaných míst, chátrající stavby mění v důstojné objekty s užitečnou náplní, veřejný prostor dostává novou tvář,“ řekl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Pavel Šoltys.

V průběhu akce byli vyhlášeni vítězové soutěží Má vlast cestami proměn 2019/2020 – hlasování veřejnosti a odborné poroty. Za Olomoucký kraj uspěla Rekonstrukce historické Oranžerie ve Smetanových sadech v Olomouci, která získala prestižní ocenění odborné poroty v čele s architektem Josefem Pleskotem.

Výstava je k vidění na Vyšehradě před Starým purkrabstvím do konce června. Poté bude rozdělena do jednotlivých souborů a vydá se na svou pouť po celé zemi. Kolekci Olomouckého kraje bude možné zhlédnout v červenci v Moravském Berouně, Bochoři a na hodech v Tučíně. V srpnu v Potštátě na hodech, v Jezernici na obecních slavnostech a v Ústí. V září dorazí do Dubicka a Vrchoslavic a v říjnu se ukáže také v Otaslavicích či v Šumperku.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..