Ročním podmíněným trestem s dvouletým odkladem potrestal v pondělí 18. listopadu olomoucký krajský soud bývalého přerovského radního Marka Dostála za sexuální nátlak. Potvrdil tak verdikt přerovského okresního soudu z června letošního roku. Ženě navíc musí zaplatit 50 tisíc korun jako odškodné za nemajetkovou újmu. Hrozily mu až čtyři roky vězení.

Podle vyšetřovatelů i soudu přiměl Dostál ženu, kterou zaměstnával jako servírku, k orálnímu sexu nejprve ve svém bytě. Sem ženu pozval prý proto, že chtěl od ní podepsat dlužní úpis kvůli zpronevěřeným dvaceti tisícům. Podruhé ji přinutil k orálnímu sexu o několik dní později přímo v jeho podniku. Dostál tvrdí, že si žena vše myslela, aby zakryla svou zpronevěru.

U krajského soudu se proto domáhal zrušení původního rozsudku a vrácení věci okresnímu soudu. Nelíbilo se mu, že jeho bývalá zaměstnankyně vypovídala jen v přípravném řízení před policisty, nikoliv přímo před soudem. Požadoval také revizní znalecký posudek. Psycholog i psychiatr, kteří poškozenou ženu označili za věrohodnou, podle něj neměli všechny poznatky pro objektivní zkoumání.

„Okresní soud poškozenou správně nevyslechl z důvodu jejího špatného psychického stavu. Trpí posttraumatickou stresovou poruchou. V pořádku jsou i znalecké posudky. Práva obžalovaného na obhajobu a tím i spravedlivý proces nebyla porušena. Původní rozsudek je tedy zákonný a trest odpovídající,“ odůvodnila rozhodnutí krajského soudu soudkyně Michaela Burešová.

„Nejsme spokojeni. V této chvíli rozhodnutí odvolacího soudu bereme jako fakt a budeme dál vyhodnocovat s klientem, co ve věci provedeme dál, tedy zda podáme dovolání k Nejvyššímu soudu, či nikoliv,“ řekl Dostálův advokát Petr Vavřík ihned po skončení soudu.

Ke kauze se nakonec vyjádřil i samotný radní, a to na sociálních sítích. Ve své veřejné „obhajobě“ (její plné znění přinášíme níže) mimo jiné uvedl, že „není přece možné, aby vás jakákoliv osoba nařkla z čehokoliv v přípravném řízení a od té chvíle jste ji neviděl a nikdo, ani soudce, ji ani nechtěl vidět u soudního řízení. Nechápu, proč existuje fyziodetekční vyšetření, tedy lidově řečeno detektor lži, když se k němu nepřihlíží. Zmiňuji to proto, jelikož v zásadních otázkách, týkajících se mého údajného deliktu, daná osoba lhala a to dosti jasně. Vzniká tímto precedent, který se může od této chvíle stát každému z vás, tedy nemožnosti konfrontace s danou osobou, a nemožnosti se dostatečně bránit.

Radním Přerova se Dostál stal po zvolení zastupitelstvem loni 5. listopadu. Rezignoval po podání žaloby loni 6. prosince. Zastupitelem zůstal. Místní rada Občanské demokratické strany v Přerově proto v úterý 19. listopadu 2019 projednala aktuální situaci kolem zastupitele za ODS Marka Dostála. Místní rada společně s klubem zastupitelů Marka Dostála vyzvaly, aby rezignoval na mandát člena Zastupitelstva města Přerova a ukončil své členství v Občanské demokratické straně. Dostál se rozhodl z ODS vystoupit, zastupitelem ale zůstává dál.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..