Děti, studenti do šestadvaceti let a senioři nad pětašedesát let budou moci od září letošního roku cestovat po Přerově v městských autobusech se slevou ve výši 75 procent. Usnesli se na tom dnes radní města. Jejich rozhodnutí přímo navazuje na krok vlády, která už dříve oznámila, že děti, studenti a senioři mohou od září užívat s pětasedmdesáti procentní slevou osobní železniční dopravu – a také příměstskou dopravu.

„Město Přerov je součástí Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. A právě integrace spočívá v tom, že by cestující měl mít možnost využít všechny možné přepravní systémy – přičemž za jednu přepravu na totožné trase by měl ve všech dopravních prostředcích platit jednotný tarif,“ řekl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek.  Koordinátor tohoto integrovaného dopravního systému proto vyzval zástupce Přerova, aby se rozhodli, zda podpoří myšlenku slevy jízdného až do výše 75 procent – a to i za cenu, že budou muset sáhnout do kasy města a každý rok doplatit přepravci kompenzaci přibližně ve výši 2 a půl milionu korun. Radní odhlasovali, že půjdou touto cestou. Pokud by se rozhodli jinak, narušili by nejen integraci, ale i princip přestupnosti v rámci Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. Jednoduše řečeno – kdyby neodsouhlasili slevu v rámci přerovské městské autobusové dopravy, nastala by situace, kdy by vedle městské linky jel pasažér v lince příměstské – cestoval by sice po souběžné trase, ale za výrazně nižší cenu. Provozovatel přerovské autobusové dopravy by tímto přicházel o tržby, protože část cestujících by místo jeho spojů využívala linky příměstské.

Městskou autobusovou dopravu provozuje v Přerově společnost Arriva Morava. Zakázku začala plnit počínaje prvním lednem letošního roku – a smlouva mezi městem a společností byla podepsána na deset let. „Jednotlivá jízdenka stojí v současné době deset korun, děti od šesti do patnácti let platí pětikorunu. Pětasedmdesáti procentní sleva by se ale netýkala jen těchto jízdenek, ale i těch časových – tedy týdenních, měsíčních, čtvrtletních a ročních,“ řekla Jitka Kočicová z přerovského magistrátu. Předpokládá se, že výsledná cena bude zaokrouhlena, takže původní desetikorunové jízdné bude sníženo na tři koruny – a pětikorunové na jednu korunu.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..