Víkendová akce Ukliďme Svět – Ukliďme Česko 2018 je za námi. Dle informací organizátorů ze spolku Ukliďme Česko se do ní v České republice zapojilo více než 76 000 dobrovolníků. Ti dokázali sesbírat přes 1 000 tun odpadů na 1 928 různých místech.

Do práce se dali i dobrovolníci na řadě míst Přerova. Objektivem PiTV jsme se zaměřili na úklid s názvem „Piráti uklízí Přerov“, na nějž jsme upozorňovali již s předstihem zde:

https://www.facebook.com/pitvchannel/videos/1814882818556010/

Účastníci této konkrétní akce si vytyčili za cíl uklidit zalesněné návrší nad hotelem Jana známé mezi Přerovany též jako „kopec Zabiják“.  Patnáct nadšenců vysbíralo během dopoledne celou lokalitu, a po obědě tak do celorepublikových statistik mohli společně zaevidovat bezmála 50 pytlů plných odpadu. Odhadem kopec osvobodili od zhruba 750 kg odpadků, mezi nimiž se nad jiné vyjímal kufr, výfuk a stan. Do celkového součtu pak dobrovolníci nezapočítali peněženku s doklady; tu totiž nehodili do pytle, ale prostřednictvím úřadů odevzdali jejímu majiteli.

Obrázky z úklidu na kopci „Zabiják“ najdete v galerii níže:

Akce Ukliďme svět, ukliďme Česko ovšem pro letošek zdaleka nekončí. Během zbytku jara je naplánováno dalších zhruba 650 úklidů a další se postupně registrují. Zapojit se tak stále můžou i ti, kteří to o uplynulém víkendu nestihli, a to například tím, že pomocí aplikace  ZmapujTo.cz nahlásí výskyt černých skládek či jiný nešvar, který vnímají ve svém okolí.  Tato hlášení se dostanou jednak k příslušným obcím, jejichž území se týkají, jednak mohou být využita pro podzimní termín úklidové akce. Ta letos proběhne v sobotu 15. září v rámci dalšího celosvětového úklidu.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..