Parčík na náměstí Františka Rasche v Přerově prošel ve druhé polovině loňského roku kompletní rekonstrukcí.  Stane se totiž místem, kde se 11. února uskuteční pietní akt, který vzpomene přerovského rodáka Františka Rasche – vůdce vzpoury námořníků v boce Kotorské, který byl před sto lety popraven. Lidé, kteří park navštěvují, ale už mají na svědomí první škody.

„Aby se park stal důstojným místem, kde si připomeneme významné události roku 1918, nechali jsme ho zrekonstruovat. Dlouho ale bez újmy nezůstal. Vandalům – nebo možná spíše zlodějům – se zalíbilo železné oko, které má evokovat kotevní prvek na přídi lodi. Pokoušeli se ho z betonu získat zřejmě pomocí nástrojů – a i když se jim nepodařilo ho odnést, tak oko poničili tak, že musíme do parku znovu povolat dělníky,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský. Podle Ivany Pinkasové z odboru řízení projektů a investic přerovského magistrátu to není jediný negativní bod, který úředníci v této sociálně vyloučené lokalitě města zaregistrovali. Poznamenala: „Návštěvníci si například pletou kovové lavičky s rohožkou na boty, běžně projdou travou a pak si o lavičku očistí podrážku. Obáváme se, jak bude náměstí vypadat do 11. února. Apelujeme proto na obyvatele, aby neničili nový park a neznehodnocovali tak práci mnoha lidí. “

Náměstí Františka Rasche „prokouklo“ díky investici města ve výši 2 miliony 350 tisíc korun. Opravou prošly stávající zpevněné plochy a chodníky, jsou tu nové lavičky a také tabule, která připomíná osobnost Františka Rasche. Rovněž jeho busta byla odbornou firmou zrestaurována – a to včetně obnovy písma na žulovém podstavci. Park má i zrekonstruovaná a rozšířená stání na tříděný odpad, na ploše byly vysazeny dřeviny, novinkou je živý plot.

„Oprava trvala půl roku a kolaudace celého parku je naplánována na 6. února. Doufáme, že do té doby už nebudeme muset řešit žádné škody,“ řekl na závěr Zdeněk Dostál z přerovského magistrátu.

Zdroj: www.prerov.eu


Foto: archiv PiTV

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..