Přerov – Už vloni se v polovině září otevřely pro veřejnost dvorky v centru Přerova, které návštěvníkům nabízely nejen podívanou do míst, která nejsou běžně přístupná, ale také kulturní program, výstavy, poučení či zábavu. Letos se chystá 2. ročník akce, jejíž součástí bude i připomínka 100. výročí narození přerovského rodáka Josefa Kainara –básníka, hudebníka, ilustrátora a novináře.

Dvorky se otevřou v neděli 10. září úderem jedné hodiny odpoledne. „Celou akci začneme příznačně v Kainarově ulici, kde u Přerovanky odhalíme nové lavičky, které se budou jmenovat „Kainarky“. Autory návrhu jsou Pavla Voborník Kačírková a Milan Šuška. Lavičky vtipně recyklují původní betonové květináče, které se v lokalitě už nacházejí,“ řekla jedna z organizátorek akce Marta Jandová. Právě tady začne i vernisáž výstavy „Třináctkytar“, která je věnována Josefu Kainarovi a k poslechu bude lidem hrát kapela Entuziasté. Odtud se zájemci mohou vydat do dvorku s adresou Palackého 23, kde je budou čekat alternativní umělci, poezie, underground, street art i hudební kreace.

Poté si mohou podle mapky, která bude součástí plakátu, vyšlápnout na náměstí TGM číslo 15, kde je čeká fotopoetický dvorek s výstavou a možností vytvořit si vlastní dílo historickou fotografickou technikou. Z této adresy mohou přejít přímo na „hravý dvorek“ pod zámek, konkrétně do hradebního příkopu vedle letní divadelní scény, kde uvidí loutkové divadlo, textilní hračky, ilustrované knihy a také budou mít možnost se něco přiučit u výtvarných dílen s Annou Sypěnovou a Dagmar Mráčkovou. Na hradbách se pak mohou těšit na „botanický dvorek“, který přinese ukázky hudby květin, semínkovnu, ale třeba i květomluvy a v neposlední řadě i výstavu sítotisků Martina a Pavly Krkoškových. Předposlední zastávkou se stane adresa Žerotínovo náměstí 44, kde bude hrát kapela Jazz za bukem a na příchozí čekají rukodělné dílničky či ukázka dynamické rychlo kresby Věrky Vybíralové.

„Všechny dvorky uzavřeme v pět hodin odpoledne. Naše akce bude ale pokračovat v ulicích Jiráskova a Wilsonova, kde prostřeme stoly pro Přerovany, kteří si společně s námi budou chtít připomenout život a dílo rodáka Josefa Kainara. Stoly tam budou pro to, aby se lidé mohli společně setkat, koupit kdekoliv v ulici občerstvení, sednout si a vychutnat nedělní podvečer s programem,“ řekla Marta Jandová. Na „Večeři pro Kainara“ bude od půl šesté hrát Jazzový orchestr Petra Stojana a o slovo se postarají Richard Pogoda a Čestmír Beťák. U večeře bude rovněž pokřtěna kniha o Josefu Kainarovi a zájemci se mohou pustit do štafetového přepisování básníkových veršů.


Večeři s Kainarem podporují tyto provozovny:
Třešinka, nám. TGM 15
Restaurace u Bukáčků, Wilsonova 8
Fukky´ss speciality, Wilsonova 10
Caffe´ Sorriso, Wilsonova 14
Cafe Restaurant Wilson, Wilsonova 14
InCafe, Žerotínovo nám. 41
Aqua Cakes, Žerotínovo nám. 26
Aqua Restaurant, Žerotínovo nám. 26
PeťKafé, Jiráskova 10
Restaurace Městský dům, Kratochvílova 1


zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..