Přerov – Slavnostní zámecká síň přerovského zámku se stane v pondělí 23. října svědkem dalšího ročníku předávání Ceny města Přerova – Medaile Jana Amose Komenského. Tu předávají zástupci města už od roku 1964 významným a úspěšným osobnostem Přerova. Od občanů přišlo celkem třináct návrhů, zastupitelé města rozhodli v pondělí 18. září o sedmi jménech, z toho dva muži dostanou cenu posmrtně. Prestižní medaili si letos převezme sběratel fotografií Přerova Jiří Rosmus, mykolog Jiří Polčák, turista Stanislav Dostál, učitelka Dagmar Bouchalová, fotograf Jan Čep a In memoriam archeolog Jan Mikulík a lékař Jan Vignati.

Jiří Rosmus: Sběratel fotografií a dokumentů Přerova, amatérský historik. Ač je nevidomý, stále se stará o svou „přerovskou sbírku“ a rozšiřuje ji. Jeho materiály v mnoha případech posloužily k vydání knih či brožur. Spolupracuje například s Muzeem Komenského. Má rovněž vlastní webové stránky, které stále rozšiřuje.

Jiří Polčák: Mykolog a preparátor, který pracuje v Ornitologické stanici Muzea Komenského, vede přednášky a exkurze, publikuje texty i fotografie v časopisech i knihách,fotografuje, maluje, vytvořil i trojrozměrné modely hub, které jsou součástí výstav. Na Přerovsku našel například houby, které neviděl dosud žádný jiný mykolog na světě.

Stanislav Dostál: Aktivní člen Klubu českých turistů, cvičitel, pořadatel hromadných turistických akcí pro veřejnost. Od roku 1986 je místopředsedou KČT, odboru TJ Spartak. Věnuje se také filatelii a především sbírání betlémů, které si sám vyřezává.

Dagmar Bouchalová: Učitelka ze Základní školy Trávník. Věnuje se dětem nejen jako pedagog, ale také vede folklorní soubor Trávníček, který slaví úspěchy v celé České republice. Chystá kroje, připravuje choreografie a zajímá se o sběr ústní lidové slovesnosti.

Jan Čep: Fotograf, který už několik desítek let fotí Přerov a jeho akce. Má za sebou rovněž několik výstav, ve kterých prezentuje město – naposledy vystavoval v Galerii města Přerova na Horním náměstí. Spolupracoval s řadou místních novin.

Jan Mikulík: Dosáhl vynikajících výsledků v oblasti archeologických objevů, a to zejména na území města Přerova a blízkého regionu. Byl jedním z prvních iniciátorů myšlenky vzniku Památníku lovců mamutů v Předmostí. Bohatá byla také jeho přednášková a publikační činnost. Cenu získá In memoriam.

Jan Vignati: Profesor lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, lékař a bojovník za svobodu národa za německé okupace. Přerovský rodák Jan Vignati byl popraven fašisty za odbojovou činnost. Cenu získá In memoriam.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..