Přerov – Veřejnou zakázku, řešící využití hotelového domu Strojař, chtějí vyhlásit přerovští radní. Pokud záměr odsouhlasí v červnu i zastupitelé, bude vypsána architektonicko – urbanistická soutěž, která se bude zabývat novou podobou devítipodlažní panelákové stavby z roku 1968. Hotel Strojař, který město koupilo vloni od Ministerstva obrany za 42,5 milionů korun, je už pátým rokem opuštěný. Zástupci města mají jasno v tom, že ve Strojaři by měly být byty. Objekt stojí v centru města, na nábřeží řeky Bečvy, kousek od městské památkové zóny, tedy na pěkném místě.

„Architektonicko – urbanistická soutěž se bude zabývat celým územím v okolí Strojaře. Tedy ulicemi Velká Dlážka, Brabansko a nábřeží Rudolfa Lukaštíka. Soutěž o návrh by měla být dvoukolová a každé kolo by mělo trvat minimálně šest týdnů,“ nastínil radní Petr Vrána, který se záležitostí týkající se Strojaře od začátku zabývá. Koupi této nemovitosti posvětili zastupitelé především z obavy, že by dům mohl koupit podnikatel, který by zde zřídil ubytovnu. Ve Strojaři je totiž 144 pokojů, které by mohly být využity k bydlení pro sociálně slabé rodiny.

„Nechtěli jsme tady pochopitelně ubytovací zařízení, v němž by žili problémoví lidé. Původně jsme uvažovali, že by tu mohl vzniknout komunitní dům pro seniory, ale máme informace z ministerstva pro místní rozvoj, že je malá šance získat dotace na přebudování pro tyto účely. Bylo nám doporučeno vystavět tu byty s pečovatelskou službou,“ doplnil Petr Vrána.

Ten zastupuje projektový tým, který navrhuje, že by ve Strojaři mohlo vzniknout 22 bezbariérových bytů s pečovatelskou službou. Na každý z nich je možno čerpat dotaci až ve výši 600 tisíc korun. „Dále by tu mohlo být 30 až 50 malometrážních bytů, které by byly obsazovány pouze seniory. Své místo by tu mělo mít i komunitní centrum, v němž by se lidé scházeli, počítá se i s komerčními prostory, kde by mohla být třeba lékárna, kadeřnictví či pedikúra,“ doplnil Pavel Gala z přerovského magistrátu. Součástí území má být i parkoviště zhruba pro osmdesát aut a plocha pro tyto účely je už zajištěná.

Zastupitelé totiž na svém květnovém zasedání podpořili koupi pozemku vedle Strojaře od pražské developerské firmy, a to za maximální cenu 6 milionů 700 tisíc korun. O převodu další části pozemku, který odhlasovali zastupitelé už před lety, ještě jednají přerovští úředníci se zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Až i tento pozemek bude zapsán do majetku Přerova, dojde ke scelení potřebných sousedních parcel.„Architekti, kteří se do soutěže přihlásí, se ale budou muset popasovat ještě s jedním úkolem. Chceme územní rezervu, kdybychom se později rozhodli vybudovat komunitní dům pro seniory, což byl náš prvotní záměr,“ zdůvodnil Petr Vrána.

Podle něj se předpokládá, že odborníci v rámci svých studií připraví Strojař o čtyři vrchní patra, nebo stavbu jinak rozdělí. Z návrhů potom vznikne výstava, aby i Přerované měli možnost vidět všechny návrhy, přihlášené do soutěže. „Samotná soutěž by měla město přijít na 1 milion 800 tisíc korun, vyhotovení projektové dokumentace je vyčísleno na 3 miliony 550 tisíc korun a vyhotovení regulačního plánu na 150 tisíc korun,“ doplnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Zástupci města mají k dispozici i odhad investičních nákladů na realizaci. Tak například demolice 4 nadzemních podlaží postupným rozebráním přijde zhruba na 13 milionů korun, rekonstrukce prvního nadzemního podlaží, které by mělo sloužit komerčním účelům, by měla přijít na 24 milionů korun. A rekonstrukce druhého a až pátého podlaží, kde by měly být pečovatelské a obecní byty, je vyčíslena na částku mírně přesahující 37 milionů korun. Pokud se k plánovaným nákladům připočítá i komunitní centrum, demolice trafostanice a výměníkové stanice, výstavba parkoviště a sadové úpravy, vyšplhá se úprava celého území na 100 milionů korun.

 

Komentář

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..