Přerov – Fotograficko – obrazovou výstavu přiváží v červnu do Galerie města Přerova tříčlenná umělecká skupina TRES + společně s fotografem Vladimírem Horákem. Čtveřice ostravských výtvarníků představí expozici s výmluvným názvem In Agone, tedy V agónii či V odumírání. Na vernisáži ve čtvrtek 1. června v 17 hodin zahraje na kytaru Jiří Neduha.

Do Přerova tak zavítá staronové umělecké uskupení. „Umělecký fotograf, básník, publicista, příležitostný prozaik Vladimír Horák totiž zdaleka není návštěvníkům galerie neznám. Před čtyřmi lety se totiž v Přerově představil s expozicí DeDeArt (DeostroyedDetails Art), když přivezl streetartové fotografie,“ připomněla vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová. Skupinu TRES + pak tvoří vysokoškolská pedagožka vědecky aktivní v oblasti středověkého umění a fotografka Daniela Rywiková; básník a prozaik, kurátor a výtvarný autodidakt se zájmem o postmoderní malbu Tomáš Koudela a učitel výtvarného umění a filozofie, umělecký kovář a malíř Zdeněk Pala.

Daniela Rywiková v současnosti přednáší dějiny umění na Ostravské univerzitě. Při fotografování se zaměřuje na extrakci skutečně viděného do podoby, u níž lze sice ještě stále rozpoznat objekt, zároveň však díky abstrakci z běžně viděného spektra začíná ztrácet podstatu a objevuje se tak nová, původně skrytá, realita. Za inspiraci Daniele Rywikové slouží nejčastěji industriální zátiší, případně zvláštní přírodní útvary, které dodatečně upravuje na počítači a při tisku na plátno.

Těžištěm umělecko-literární tvorby Tomáše Koudely je poezie a próza. Literárně debutoval v jím vedeném nakladatelství M.U.K.L. sbírkou Ostrava v roce 1990. Později spoluzaložil nakladatelství Votobia, zaměřené na vydávání, zejména katolicky orientované, poezie. Tomáš Koudela v postmoderní malbě spatřuje možnost přirozené, spontánní a sociální reflexe současnosti, v jejichž průsečících s reinkarnovanou nedávnou minulostí shledává důvod pro jistou rozechvělou obavu, je-li to opravdu umění ve všech svých podobách, co jest nám každodenním chlebem.

Vladimír Jaromír Horák vyšel ze středomoravského undergroundu. Do nedávna přednášel sociologii, kulturně sociální antropologii a světová náboženství na Ostravské univerzitě. Sám svou tvorbu charakterizuje jako techniku přirozené dekoláže samovolně se utvářející v prostředí městských ulic, kde prochází nejvíce lidí, a kde také proudí nepřeberné množství informací. Ty, pokud pozbydou své bezprostřední platnosti, odcházejí vlivem náhodného zásahu lidské ruky, působením počasí a samovolným plynutím času v nenávratno. Námětem souboru jeho fotografií jsou objekty, které nás provázejí v našem každodenním životě. Věci, které lidé míjí většinou bez povšimnutí, nebo když už vzbudí jejich pozornost, jsou spíše předmětem odporu než estetického prožitku. Nemusí tomu tak být však vždy!

Výstava v Galerii města Přerova potrvá do neděle 25. června.


Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..