Přerov – Miliony korun půjdou do oprav chodníků v Přerově a v místních částech. Zástupci města chtějí na tuto investici využít dotaci, která byla pro tyto účely vypsána a už mají v ruce i projekt. Ten řeší rekonstrukce chodníků, které vedou podél komunikací první a druhé třídy či vedle místních komunikací.

„Jde o trasy pro pěší, jejichž technický i stavební stav je nevyhovující a vykazují i mnoho bezpečnostních závad. Opraveny budou chodníky ve dvou lokalitách na území Přerova a ve třech lokalitách v místních částech,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO). V Přerově se konkrétně jedná o rekonstrukci asfaltového chodníku v ulici Vsadsko, který má být odstraněn a v úseku dlouhém 263 metrů nahrazen povrchem ze zámkové dlažby. Předpokládané náklady byly vyčísleny na zhruba 2 miliony korun včetně DPH.

„Dále se jedná o rekonstrukci chodníku na třídě 17. listopadu a v části ulice Dvořákova. Stávající asfaltový chodník s cyklostezkou bude nahrazen novým asfaltovým povrchem a bezpečnostním  pruhem z reliéfní zámkové  dlažby, oddělující  chodník  od  cyklostezky. Za rekonstrukci chodníku  v délce 1250 metrů a o ploše 6012 metrů čtverečních zaplatíme 7 milionů 200 tisíc korun,“ doplnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Další chodníky budou vylepšeny v Penčicích – konkrétně v ulici Tršická, kde oprava v délce 136 metrů vyjde na 743 tisíc korun a v Čekyni, jejíž obyvatelé dostanou nový chodník v ulici Jabloňová za 341 tisíc korun. „Projekt počítá také s rekonstrukcí chodníku v ulici U letiště v Henčlově, kde počítáme s náklady ve výši 1 milion 400 tisíc korun.  Stávající betonová dlažba tam bude rozebrána, podkladní vrstvy přehutněny, případně doplněny a budou použity nové betonové obrubníky a zámková dlažba,“ připomněl náměstek Měřínský.

Podle radních je stav přerovských chodníků dlouhodobě špatný a je třeba jim věnovat pozornost. „Víme, že nesplňují požadavky na bezbariérové užívání, chybí vodící linie, varovné pásy, jsou špatné i sklony a výšky obrubníků v místech pro přecházení. Mnohé vykazují značné nerovnosti povrchu. Rekonstrukcí, kterou započneme, dojde rovněž k zajištění bezbariérového přístupu k zastávkám integrované dopravy, což považuji za důležité,“ řekl na závěr přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP).

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..