Kácení stromů v Přerově bude pod větší kontrolou lidí. Tedy i laiků, kteří budou na webu města informováni, které dřeviny by měly jít k zemi. Ve speciální galerii si prohlédnou fotodokumentaci stromů – a ke každému z nich mohou napsat svůj názor či nesouhlas. Nově padne zodpovědnost i na komisi pro životní prostředí, která je poradním orgánem rady města. „Laici nebudou posuzovat stromy, které je nutno pokácet třeba ze zdravotních, bezpečnostních či stavebních důvodů – ale vyjádřit se mohou k dřevinám, které například stíní či překážejí,“ zdůraznil náměstek primátora Petr Měřínský (ANO). Vnitřní předpis o posuzování návrhů na kácení stromů schválili radní.

Žádosti na kácení stromů – vzešlé od občanů, správců zeleně či pocházející z vlastní kontrolní činnosti – budou v evidenci odboru majetku magistrátu. Ta je hromadně do 25. května každého roku předá komisi životního prostředí, která provede ve vegetačním období jejich posouzení. Seznam stromů, včetně fotek a údajů jako je název ulice, parcelní číslo, katastrální území či GPS souřadnice, bude pro potřeby občanů zveřejněn na webu města. Do systému se zájemci jednoduše proklikají přes „Magistrát – Životní prostředí – Příroda a veřejná zeleň“. Současně tam bude uveden kontakt a termín, do kdy se veřejnost může k návrhům na kácení vyjádřit.  „Vyjádření od lidí bude shromažďováno na odboru majetku a její pracovníci pak předají jednotlivé připomínky komisi pro životní prostředí k posouzení. Ta bude mít na vyjádření čas do konce srpna,“ doplnil Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu.

Kmeny stromů, o nichž se aktuálně jedná, budou odlišené barevnou značkou. Stromy navržené ke kácení dostanou žlutou barvou. Po vydání rozhodnutí o kácení budou dřeviny označeny tak, že stromy ke kácení dostanou červené označení a ty, které k zemi nepůjdou, budou mít zelenou značku.  Samotné kácení bude provedeno vždy do konce března následujícího roku.

O dřevinách, k jejichž kácení není třeba povolení, rozhodne s přihlédnutím k doporučení komise sám odbor majetku. O stromech, které dosahují obvodu kmene 80 centimetrů a více ve výšce kmene 130 centimetrů, rozhodne s konečnou platností orgán ochrany přírody – tedy odbor stavebního úřadu a životního prostředí

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..