Jako na houpačce jsou jednání ohledně využítí bývalého hotelového domu Strojař v Přerově. Zatímco ještě minulý týden to vypadalo, že se bude bourat a na jeho místě vyroste několik domů pro komunitní bydlení, na pondělním jednání zastupitelé odhlasovali, že budova zůstane stát. Interiéry by se měly přebudovat na bydlení.

Pro využití hotelového domu existovalo několik variant. Mezi nimi i jeho bourání nebo přebudování pro účely kanceláří Magistrátu města. Zastupitelé však rozhodli, že Strojař zůstane stát a přebuduje se na byty. Město Přerov získalo hotel Strojař za více neř 40 milionů, aby předešlo vzniku ubytovny pro sociálně slabé nedaleko centra města.

„Pracovní skupina, která se nemovitostí zybývala, zhodnotila kapacity objektu, jeho technický stav i dotační možnosti, které by na Strojař a lokalitu na kterém stojí, mohly mít vliv,“ upřesnil Petr Vrána, předseda pracovní skupiny. „Chtěli bychom komplexně vyřešit celou lokalitu, která sahá od Velké Dlážky až téměř k budově sokolovny,“ doplnil Vrána.

Neprošel ani návrh pro využití budovy pro potřeby magistrátu. Podle zastupitele Radka Pospíšilíka by byl Strojař ideálním místem, kdym by se mohly sdružit budovy, úřady a oddělení dosud rozmístěné po celém městě.

„Vybudovali bychom místo, které by sloužilo 50 tisícům lidí, ne 50 až 100 seniorům. Budova by byla přístupná pro tělesně postižené i seniory a občané by nemuseli přecházet mezi 10 budovami magistrátu, které jsou dnes v ulicích Bratrská, Blahoslavova, Smetanova nebo na náměstí TGM, kam v mnoha případech není možné se pohodlně dostat městskou hromadnou dopravou,“ komentoval Pospíšilík.

Zastupitelé nakonec odhlasovali využití budovy pro potřeby bydlení. Současně s rekonstrukcí hotelu by se měla upravit i celá lokalita na nábžeží. Tu by měla vyřešit architektonická soutěž. Stavět se však nebude dříve než roce 2019. Do té doby je potřeba vyřešit vlastnictví pozemků, soutěž i stavební povolení.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..