O dotaci na obnovení exteriéru památkově významných staveb mohou žádat Přerované, kteří vlastní stavbu, o níž se zajímají pro její místo či význam památkáři. V příštím roce bude ze zdrojů města vyčleněno pro tento účel 150 tisíc korun. Dotaci poskytuje Přerov už patnáct let a oproti předchozí praxi čeká na žadatele jedna změna – zatímco na letošní rok mohl jednotlivec získat maximálně 50 tisíc korun, pro rok 2017 může dosáhnout až na hranici 80 tisíc.

„Dotace může být poskytnuta na obnovy exteriéru staveb v městské památkové zóně, staveb v ochranném pásmu městské památkové zóny Přerov či staveb v ochranném pásmu kulturní památky, kam se například řadí i park Michalov. Program pamatuje i na exteriér nemovitých kulturních památek a ostatních historicky cenných staveb, které stojí v Přerově,“ uvedl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Peníze mohou žadatelé čerpat třeba na opravu či obnovu vnější fasády, nová okna nebo dveře, střešní pláště, klempířské prvky nebo umělecké prvky, které jsou součástí uličního průčelí stavby.

„Každá žádost, která bude do 28. února roku 2017 doručena na magistrát, bude posuzována individuálně. Budou jí přiděleny body podle jednotlivých kritérií, které jsme si podle stupně důležitosti zvolili. O dotaci rozhodnou zastupitelé do 30. června,“ doplnil Pavel Juliš z přerovského magistrátu. Formulář na žádost o dotaci najdou od ledna zájemci na webových stránkách města.

Od roku 2001, kdy byl program podpory poprvé vypsán, šly do přerovských památkově významných staveb v rámci tohoto programu skoro 3 miliony korun.

„Například v roce 2015 byly dotace v celkové výši 100 tisíc korun poskytnuty na výměnu střešní krytiny a klempířských prvků dvou domů – Macharova 39 a Horní náměstí 12. Pro rok 2016 byla rozdělena stejná finanční částka, a to na výměnu oken a klempířských prvků vnější fasády domu na adrese Jiráskova ulice číslo 157 – a na obnovu části městských hradeb,“ konstatovala Yvona Machalová z přerovského magistrátu.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..