Včera v knihkupectví Mezi světy pokřtili historikové druhý sborník Historický Přerov. Útlá publikace navazuje na první díl, který vznikl před 5 lety. Pokračování je věnováno mladší i starší historii Přerova, archeologickým výzkumům i historii měšťanských domů.

Sborník nese podtitul Špacírování po městě s Mirkou Švástovou, které autor sborníku Karel Žurek publikaci věnoval.

„Dvojku sborníku jsme netradičně věnovali Mirce Švástové z Předmostí. Její činnost v oblasti památkové péče, obnovy památek a kultury obecně je v Přerově natolik zásadní, že právě proto věnujeme toto čtení naší kamarádce Mirce,“ komentuje v úvodu autor.

Na sborníku se svými příspěvky podíleli Miloslav Flašar, Pavel Juliš, Jiří Lapáček, Jan Mikulík, Zdeněk Schenk nebo Dagmar Vykoukalová. Záběr témat je opravdu široký – od archeologických nálezů u předmostenského kostela přes tradici husitství ve městě až k měšťanským domů a budovám na přerovských náměstích nebo k projektu areálu Mamutov.

„Druhý díl měl následovat dva roky po prvním. Nakonec se jeho vydání protáhlo na pět let.Do sborníku přispěli kolegové historici a archeologové, všechny příspěvky se však nějakým způsobem týkají Mirky,“ uvedl ke vzniku sborníku Žurek. „Dále teď připravuji knihu o Horním náměstí a těším se na práci na průvodci po městě, kterého mám připravovat se studenty gymnázia Jana Blahoslava. S mladými lidmi, je totiž vždycky práce zajímavá,“dodal.

Sborník je k dostání v knihkupectví Mezi světy.  Dočtete se v něm o záchranné archeologickém výzkumu kostela sv. Máří Magdaleny v Předmostí, o stavební historii unikátních historických domů na Horním náměstí, o stručných dějinách Městského domu, o tradici husitství v našem městě, o historii čekyňského zámku a daší fragmenty z historie Přerova a jeho okolí.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..