Poetikou starých Vánoc bude prodchnuta nadcházející adventní atmosféra v Galerii města Přerova. Dobové vánoční pohlednice, stará novoroční přání i klasické „Ladovky“ představí Přerovský klub sběratelů. Pohlednicové panely budou doplněny o prezentaci valašské krajky a o vánoční prodej uměleckých děl, který letos zahrne šité, háčkované a plstěné hračky.  Do vánočního hávu se galerie oděje od první adventní neděle 27. listopadu, kdy bude v 17.30 hodin slavnostně rozsvícen dřevěný betlém pod zámeckým obloukem a uskuteční se vánoční vernisáž. 

Valašskou výšivku představí „medvědářky“

Valašskou výšivku, dečky a obrázky přiveze Božena Hambálková z Valašského Meziříčí. Originální ručně vyráběné hračky z přírodních materiálů představí tři výtvarnice z Přerovska.

„První z nich je keramička Lenka Horáková, která v naší galerii neprezentuje svou tvorbu poprvé. Přivedla sebou i dvě kamarádky, výtvarnici Petru Zlou a Danu Marii Černou. Přivezou obrovskou medvědí rodinu, která bude prezentovat tři umělecké styly – šití z bavlněné látky, plstění z ovčího rouna a háčkování z příze,“ řekla vedoucí galerie Lada Galová.

Všechny „medvědářky“ pojí společný příběh. Petra Zlá chová doma ovce a chtěla užitečně zpracovávat jejich vlnu. Dana Marie Černá sehnala návod na háčkování prvního medvěda pro svou maminku, která potřebovala cvičit ruce. Maminka háčkování sice odmítla, ale dcera dnes nestíhá uspokojovat zájemce o háčkovanou hračku. A Lenka Horáková?

„Řekla jsem si, že když to dokážou ty dvě, proč ne i já. Nápad na šití bavlněných medvědů v retro stylu byl na světě,“ říká. Šité, plstěné i háčkované hračky mají svou duši. „Vytváříme je srdcem a dávno už pracujeme bez návodů, které nás svazovaly,“ míní výtvarnice.

Vánoční expozice potrvá do 31. prosince a bude instalována souběžně s probíhající výstavou fotografií Jana Čepa a uměleckého kovářství Jiřího Jurdy ml. 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..