Svátek svatého Martina patří už tradičně v Čechách mladým vínům. Ani přerovští milovníci vína si nenechali svatomartinské ujít. Pokřtít jej přišel sám patron svatý Martin.

Na trhu se letos objevilo 2 miliony 300 tisíc lahví vín označených prestižní známkou Svatomartinské. Přestože letošní úroda byla o něco slabší, protože ji na jaře zasáhly mrazíky, shodují se vinaři, že i přesto jsou letošní mladá vína zajímavá.

„Dnes ochutnáváme vína ze čtyř vinařství. Připít si s námi přišel i Svatý Martin,“ usmívá se Marta Miková, která v Přerově provozuje vinotéku U Hanačky.

Do vinotéky vchází římský voják v červeném plášti. Právě o něj se podle pověsti podělil v chladném počasí se žebrákem. Později se stal biskupem a po své smrti také patronem vojáků, koní, jezdců a také vinařů.

„Podporujeme moravské vinaře, proto letos otevíráme například Müller Thurgau nebo Modrý Portugal vinařky Zuzany Prátové z vinařství Prath nebo vína z rodinného vinařství Košut,“ podává jednomu z hostů skleničku Marta Miková.

Podle lidových pranostik Martin přijíždí na bílém koni. Poslední roky sice 11. listopad sněhovou nadílku nepřinesl, mladá vína se však na jeho svátek otevírala po celé republice. Zatímco dříve se chodilo na francouzské Beaujolais, dnes lidé ochutnávají mladá česká vína. Jen v Čechách se jich ročně vypije přes 2 miliony lahví. Díky svatomartinským legendám je doprovází také tradiční pečené husy, které můžete ohutnat ve většině restaurací.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..