Na Památku zesnulých a „dušičkový čas“ se připravují také na přerovském hřbitově. Seče se tráva, ořezávají keře a stromy, macešky už zdobí čestné hroby i vsypovou loučku, úpravami prošla rovněž červená kaple. A také se poprvé připravuje společný pietní akt.

„Uskuteční se přímo na páté vsypové loučce v den Památky zesnulých, tedy 2. listopadu od tří hodin odpoledne – a to za přítomnosti řečníka a kněze. Jedná se o poslední vsyp v letošním roce, další budeme provádět až na jaře,“ řekla Romana Macháčková z Pohřební služby města Přerova.

Kromě duchovních aktivit chystají lidé ze hřbitova pro pozůstalé také několik praktických věcí.

O jedné z nich informuje vedoucí Pohřební služby Zdeněk Páleník: „Aby si lidé nemuseli nosit na úklid hrobu smetáky, lopatky a malé hrabě, budou tyto soupravy mít k dispozici přímo na hřbitově – a to hned na několika místech. Mohou si je vypůjčit, použít a zase vrátit.“

Připomíná i to, že Pohřební služba stále vylepšuje místo posledního odpočinku.

„V části hřbitova, kde před desítkami let byla vybetonována vana, která měla sloužit jako kašna, vznikla letos nová odpočinková zóna. Vana byla zasypána a na jejím místě jsou květinové záhony, lemované lavičkami,“ vzpomněl Zdeněk Páleník.

V současné době je na přerovském hřbitově 10 tisíc hrobových míst, 2690 míst v urnovém háji, 5 vsypových louček a 600 míst v kolumbáriu.

„Kolumbárium bylo otevřeno před třemi lety a je zhruba z jedné třetiny zaplněno. Také jsme letos pokračovali v budování pátého urnového háje, kde vzniklo asi třicet nových hrobových míst,“ podotkl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Vzpomněl i to, že se letos na podzim podařilo mimo jiné opravit takzvanou červenou kapli – jednu ze čtyř kaplí, které na hřbitově jsou.

„Vyměnili jsme plechovou krytinu za bobrovku, provedli měděné oplechování a výměnou prošly krycí desky ve vstupu do hrobky kaple,“ přiblížil Bohumír Střelec.

Oprava přišla na 60 tisíc korun – ale tato částka ještě není konečná, neboť příští rok se řemeslníci ke kapličce vrátí, aby vyměnili skla oken.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..