O budoucnosti hotelu Strojař se v minulosti vedly vášnivé diskuze. Nyní vypadá, že se blýská na lepší časy a přerovská radnice začala konečně jednat o jeho konkrétní proměně. Podle odhadů radního Jana Horkého bychom se konečných změn mohli dočkat v roce 2019.

Přerované nechtějí další ubytovnu

V minulém roce město koupilo hotel od armády za více než 40 milionů korun. Chtělo tak zabránit vzniku ubytovny, proti které protestovali místní občané. Po získání hotelu však vyvstala otázka, jak s objektem a přilehlými pozemky naložit. Začalo se překvapivě diskutovat o zřízení  ubytovny, avšak i z těchto plánů sešlo. Nyní to vypadá, že má město o budoucnosti hotelu konečně jasno.

Na projekt bude dohlížet pracovní skupina

Město se rozhodlo z budovy hotelu udělat byty pro seniory. Horký připouští, že by některé z bytů mohli sloužit i mladým rodinám, díky čemuž by se pozvedla ekonomická úroveň města. „Momentálně máme Strojař převeden do našeho vlastnictví. Dnes zasedá rada města, která by měla ustanovit pracovní skupinu, jež se bude podrobně zabývat nejen projekt, ale i samotnou realizace přestavby.“ Rekonstrukce si vyžádá investici ve výši 80 – 100 milionů korun. Město uvolní část peněz ze svého rozpočtu, ale počítá i se spolufinancováním ze sociálních fondů. Peníze na energetická opatření lze získat z Integrovaného regionální programu.

Muzeum socialismu 

Horký by rád Strojař zpřístupnil před opravami veřejnosti. Podle něj by si tak návštěvníci mohli připomenout naši nedávnou minulost. Dalším lákadlem je prý krásný výhled, který nabízí střecha hotelu. Rekonstrukce zabere minimálně rok, a pokud vše půjde podle plánu, mohl by začít sloužit svému účelu již v roce 2019.

Devítipodlažní hotelový dům Strojař stojí v ulici Velká Dlážka už od konce šedesátých let dvacátého století a původně byl postaven coby svobodárna pro zaměstnance Přerovských strojíren. Před šestnácti lety se dostal do majetku Ministerstva obrany ČR a pobývali zde vojáci z přerovského letiště.  Po odchodu profesionálních vojáků z Přerova je Strojař už třetím rokem opuštěný.

O osudu budovy rozhodne pracovní skupina

„Ve středu 24. srpna rozhodla rada o zřízení projektového týmu, který se bude zabývat využitím hotelu Strojař. V čele této skupiny stojí radní Petr Vrána. Tým by měl do konce roku předložit zastupitelům harmonogram postupu, účel využití a přemýšlet o možnostech financování oprav,“ informoval primátor města Vladimír Puchalský (SpP).

O využití Strojaře debatovali zástupci města s budoucími architekty i s Přerovany už dříve. Obecně se nejvíce hovořilo o možnostech vzniku kombinovaného bydlení, které by mohli využít senioři, uzavřena nebyla ani eventualita, že by byl objekt přebudován na magistrát. Vedení města počítá s tím, že úprava Strojaře přijde – podle konečného návrhu využití – na desítky milionů korun. V případě přebudování na byty by to mohlo být zhruba 120 milionů, v případě přestavby na kanceláře by se částka mohla vyšplhat až na 200 milionů korun.

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..