Památník Jana Amose Komenského stojící na archeologickém nalezišti půdorysu kostel a bratrské školy, bude hotov do července. Osobnost učitele  národů prezentují tři oddělené části, které mají symbolizovat hlavní myšlenky jeho učení: smysly, rozum a písmo.

Cesta, po které kráčely dějiny

Kromě herně vzdělávacích prvků bude hlavním „tahákem“ odkrytá historická cesta, kterou kráčeli významné osobnosti přerovské i světové historie. Její základy odkryli archeologové při stavbě Tyršova mostu. „Cesta je výborně zachovalá. Po jejím odkrytí ale bude ještě přivolán odborník, který určí podrobný postup pro její konzervaci,“ píše v technické zprávě architekt Zbyněk Musil, který za návrhem stojí. Boční stěny cesty, která je zhruba metr pod současným povrchem, budou částečně využívat dochované základy školy a bratrské modlitebny. Cesta bude směrem od modlitebny a od města chráněna zábradlím.

Parkoviště ustoupilo archeologické památce

„Původně se v této části města počítalo se stavbou parkoviště. Když byl dostavěn nový Tyršův most, jevilo se toto místo jako vhodné pro parkování. Ovšem poté, co archeologové narazili na základy staveb a dostali ze země zajímavé historické artefakty, došlo k přehodnocení záměru. Navíc lokalita byla letos na jaře prohlášena za kulturní památku, čímž její důležitost ještě vzrostla,“ vzpomněl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Dnes je už jisté, že místo parkoviště tu budou zdi s expozicí a symbolické solitérní prvky, vyznačující obrys někdejšího kostela.  Zakoření tu i nové platany, které návštěvníkům nabídnou stín k odpočinku, hře i k rozjímání.

Nový „památník“ by se měl stát „tahákem“ turistické sezóny roku 2016. Úředníci přerovského magistrátu v těchto dnech už připravují podklady pro veřejnou zakázku, na podzim by měl být zahájen výběr stavební firmy, předpoklad zahájení stavebních prací hovoří o jaře příštího roku. „Půjde o zakázku malého rozsahu, protože předpokládaná cena tohoto díla je 1, 6 milionu korun včetně DPH,“ řekla závěrem vedoucí odboru řízení projektů a investic přerovského magistrátu Ivana Pinkasová.

Zdroj: prerov.eu

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..