Kurzy vaření s profesionály jsou od jara dostupé i v Přerově. Vznikla tu totiž první Škola vaření pro nadšené amatérské kuchaře, kteří tu mohou odkoukat triky a techniky z profesionálních kuchyní. Luděk Bil a Tomáš Avrat učí světovou kuchyni i českou klasiku. V jarní části Školy vaření s Luďkem a Tomem už proběhly kurzy na přípravu sushi nebo tradičních omáček, chystá se italská kuchyně, maďarské guláše nebo grilování.

„Školu vaření jsme chystali docela dlouho. Zatímco Kuchařské studio s cateringem, pronájmem sálu a prodejnou vybavení provozuji už několik let, kurzy tu zatím chyběly. Stejně jako v jiných městech vidíme, že kuchařské školy jsou čím dál oblíbenější, chceme i v Přerově lidem nabídnout možnost zdokonalit se v kuchyni nebo objevit novou vášeň, kterou může být vaření pro přátele a známé,“ popisuje vznik Školy vaření kuchař Luděk Bil.

Jeho kuchařské studio je součástí Gastrocentra Moravia. V budově, ve které dříve Meopta testovala projektory, se dnes u sporáku schází profesionálové i hobby kuchaři, aby společně objevovali krásy moderní gastronomie. V kuchařském studiu Luďka Bila se jako učňi učili také kuchaři Pavel Býček(chef restaurece Alcron) a Tomáš Kuban (sous chef restaurace Field), kteří momentálně působí v restauracích oceněných Michelinskou hvězdičkou.

Nikdy není pozdě začít

„Kurzy jsou určeny všem bez rozdílu. Chodí k nám totiž kuchaři z restaurací, řemeslníci i maminky na mateřské. V jarní části školy už máme za sebou kurz sushi, kde jsme si vyzkoušeli přípravu japonské pochoutky. Proběhl také kurz přípravy omáček, kromě klasické svíčkové jsme vařili třeba trnkovou omáčku nebo jsme dělali domácí tatarku,“ představuje svou Školu vaření Luděk Bil. V jarní části ještě návštěvníky čeká kurz Italské kuchyně a přípravy těstovin, Guláš a závěrečný kurz Grill Párty, který bude probíhat pod širým a nabídne přípravu steaků, burgerů, marinád i omáček.

Součástí každého kurzu je krátké představení tématu, celý princip ale spočívá v tom, že si každý účastník vše vyzkouší, osahá a ochutná sám. Kromě samotných postupů se tak naučí poznat kvalitní suroviny, rozeznávat druhy masa nebo třeba vybírat kvalitní mouku na přípravu těstovin. Luděk Bil navíc během kurzů přidává tipy, které se naučil během své dlouhé praxe. Kurzy probíhají od půl paté do půl deváté, zajištěny jsou všechny suroviny a každý účastník si domů odnese kuchařskou zástěru a také certifikát.

Na podzim navážou nové kuchařské kurzy s novými tématy, školu vaření ale můžete darovat také jako poukaz k narozeninám nebo výročím. A jak hodnotí kurzy sami účastníci?

„Z kurzu jsem byl nadšen, příjemné prostředí, skvělí lidé a kvanta zajímavých informací. V neděli jsem se vrhl na vlastní přípravu svíčkové. Koupil jsem vepřové plecko, prošpikoval tak jak jste nás učili, opekl a následně na výpeku zeleninu oprančil, cukr, koření prostě vše. Vařil jsem asi dvě hodiny a maso bylo dost vysušené. Omáčku jsem se snažil zahustit rozmíchanou moukou ve studeném mléce. Dochutil jsem ji a přidal smetanu. Po analýze jsem přesně popsal to, co se mi na svém jídle nezdá, takže příště už budu zase chytřejší. Manželka mě ale i tak pochválila, dobře jsem si vybral:) Ještě jednou moc děkuju za kurz a výhledově se určité rád zúčastním některého dalšího. Demi glace jsem v neděli dělal také, i to má své rezervy. Kosti z marketu, to byla dobrá rada: Mějte se hezky a pozdravujte p. Tomáš Avrat . Jste opravdu skvělí kuchaři.“ Jirka

Soutěž o poukaz na kurz vaření

Pro čtenáře Přerovské internetové televize jsme připravili soutěž o Poukaz na kurz vaření v hodnotě 2 100 Kč. Kurz s názvem Grill Párty proběhne 22. 6. a pokud se ho chcete zúčastnit, pošlete nám svůj nejoblíbenější recept na téma:

  • Když doma grilujeme

Recepty posílejte do úterka 31. 5. 2016 na email info@pitv.cz . Do předmětu uveďte Chci vyhrát kurz vaření. Z receptů vybereme ten nejzajímavější, vítěz získá poukaz na kurz vaření pro 1 osobu v hodnotě 2100 Kč.

Soutěž trvá od pondělí 16. 5. 00:00 do úterý 31. 5. 23:59. Vítěz soutěže bude zveřejněn na webu PITV.cz a na Facebooku.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..