Přerov má novou naučnou stezku, která je vzpomínkou na vojáky prusko-rakouské války, kteří v horkém létě roku 1866 prošli územím Čech a Moravy. Stezka v délce sedm a půl kilometru bude začínat před městským hřbitovem a skončí u hřbitova v Rokytnici. Turisté a milovníci historie navštíví při dalších zastávkách také přerovský pomník 151 pruských vojáků a pomník padlých vojáků v Dluhonicích. Stezka, vybudovaná u příležitosti 150. výročí prusko-rakouské války, bude slavnostně otevřena v sobotu 28. května.

„Stezka bude slavnostně otevřena v sobotu 28. května v 10 hodin dopoledne na svém prvním stanovišti – před hřbitovem v ulici 9. května. O tři čtvrtě na jedenáct je pak v plánu pietní akt u pomníku pruských vojáků na hřbitově,“ řekla Miroslava Švástová z přerovského magistrátu, která má na starosti památkovou péči. „Právě Přerov byl jedním z měst, které přímo pocítily tíhu válečných událostí. Naučná stezka bude podrobněji informovat o bojových operacích v okolí města i o epidemii cholery, která město v roce 1866 zasáhla,“ vzpomněla Švástová.

Rakouští vojáci chtěli u Přerova odpočívat

Příznivci historických událostí znají z dobových materiálů podrobnosti z pobytu vojáků na Přerovsku. „Víme, že v okolí města se 11. července roku 1866 utábořil rakouský první armádní sbor generálmajora Leopolda von Gondrecourta, který tu chtěl nabrat sílu a doplnit výzbroj a výstroj. Odpočinková idylka ale trvala jen pár dnů,“ nastínil Jiří Synek z Komitétu pro udržování památek z války roku 1866. Jak vzpomněl, už 15. července pronikly do okolí Tovačova jednotky pruského prvního armádního sboru generála pěchoty Adolfa von Bonina a jízdní divize generálmajora Julia von Hartmanna s cílem podniknout výpad k Přerovu, kde mělo být zničeno telegrafní vedení a přerušena železniční trať. „Generálmajor Hartmann shromáždil pro úder na Přerov veškeré své bojeschopné jednotky. Po překročení řeky Bečvy ale zjistil, že u Dluhonic a Rokytnice stojí silná uskupení rakouské pěchoty, a tak po několika hodinovém boji mezi rakouskou pěchotou a pruskou jízdou musel uznat, že Přerov je hájen příliš silnými jednotkami nepřítele a stáhl se zpět k Tovačovu,“ vzpomněl Jiří Synek. Na všechny tyto události stezka vzpomene… I na to, že v noci začaly postupně Přerov opouštět jednotlivé brigády rakouského prvního armádního sboru a 16. července v odpoledních hodinách do města přišla pruská armáda.

„Hodinu před půlnocí vyhodili pruští ženisté do vzduchu železniční most přes Bečvu, ale vzhledem k tomu, že se už v okolí města žádné rakouské jednotky nenacházely, zkomplikovala si tak pruská armáda především přepravu vlastních posil ze Slezska,“ řekl znalec prusko-rakouské války Synek.

Jako němý svědek krvavých událostí se dochovalo v Přerově, Dluhonicích a Rokytnici několik pomníků a válečných hrobů, ke kterým dovede návštěvníky právě nová naučná stezka, kterou za 55 tisíc korun vybudovalo město Přerov ve spolupráci s Komitétem pro udržování památek z války roku 1866.

Foto: Wikimedia

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..