V blízkosti škol, školek, na nebezpečných, ale i velmi absurdních místech. Tam všude teď může řidič dostat pokutu za rychlost od městských strážníků. Někteří politici už dlouho volají po tom, aby strážníci o tuto pravomoc přišli. ODS to teď chce prosadit v novele zákona o obecní policii.

„Městská policie byla zřízena za účelem udržování veřejného pořádku a ne, aby měřila rychlost a vybírala peníze do městské pokladny,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„My můžeme měřit pouze na místech, která schválí, popřípadě určí, státní policie. Takže o nějakém zneužívání a vychytávání řidičů na zákeřných místech nemůže být řeč,“ brání práci městských strážníků ředitel Městské policie Přerov.

Obdobný názor jako poslanci ODS má ale i policejní prezident Tomáš Tuhý. „Osobně se domnívám, že samozřejmě měření rychlosti jako takové by měla provádět výhradně Policie České republiky,“ řekl v rozhovoru pro TV Nova policejní prezident Tuhý.

Strážnici by už rádi věděli, na čem jsou. Neustálá nejistota jim vadí. Nevědí, jestli mají investovat do nových technologií. Kupříkladu přerovští městští strážníci zvažovali, zda nefunkční radar opravit. Nakonec se ho za několik set tisíc rozhodli zmodernizovat a teď je možné, že skončí ve skladu.

„Radar nebyl rok v provozu. Teď jsme ho nechali za čtvrt milionu opravit a modernizovat a měřit by se mělo začít od druhé poloviny května,“ řekla mluvčí města Přerov Lenka Chalupová.

V některých městech za měřící techniku utratili desítky milionů. Ale poslanec Stanjura, který má zkušenosti jako někdejší primátor Opavy, v tom nevidí problém. „Pokud některá města nakoupila drahé radary, tak je určitě mohou věnovat státní policii,“ navrhuje Zbyněk Stanjura.

Občanští demokraté chtějí okleštění pravomocí městské policie prosadit ve Sněmovně už teď v květnu.

Zdroj: Eurozpravy.cz

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..