Do přerovských ulic vyjede příští týden chodníkový zametač s novým přídavným zařízením, které bude likvidovat plevel, jenž „prorazil“ mezi spárami chodníků, na cyklostezkách či silnicích. Až doteď pracovníci Technických služeb města Přerova ničili plevel tak, že procházeli ulice s nádrží na zádech a nežádoucí vegetaci stříkali.

 

 

„Nový stroj, pořízený za 600 tisíc korun, má speciální detektor, který „zaměří“ plevel a bude chemický postřik aplikovat přímo na místo. K postřiku bude použit Roundup biaktiv, což je nejspolehlivější a především ekologicky nejšetrnější herbicid,“ informoval jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.  Do terénu vyjede auto s novým zařízením poprvé v pondělí 18. dubna – a v závislosti na počasí budou pracovníci technických služeb aplikovat postřik v průběhu třech až čtyřech týdnů.

„Přístroj jsme už vyzkoušeli a zatím jsme spokojeni. Díky laserové hlavici je zařízení schopno rozpoznat, zda se vůz pohybuje po chodníku, asfaltu, nebo třeba zámkové dlažbě. Postřik se pak šetrně aplikuje jen na místo, kde prorůstá plevel, nikoliv do okolí. Takového efektu jsme při ruční likvidaci nemohli dosáhnout,“ doplnil vedoucí střediska čištění města Ivo Sadílek.

Nové zařízení bude k vidění nejen v Přerově, ale i v jeho místních částech.

Foto: Technické služby města Přerova vlastní vozidla Belos T901 – a jeho novinkou je přídavné zařízení na automatickou selektivní aplikaci chemického postřiku s detektorem výskytu rostlin.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..