Obnovu zanedbaného parku na náměstí svobody v Přerově soukromá „Nadace Proměny“ nepodpořila. Zástupci města projekt připravili a přihlásili do grantové výzvy s cílem získat peníze na obnovu parku, který kdysi patřil k výstavním částem města – a dnes je součástí nevzhledné vyloučené lokality Přerova.

[clear] 
„Je škoda, že jsme nepostoupili do užšího kola výběru, ale více by mě mrzelo, kdybychom to ani nezkusili. Nyní začneme připravovat obnovu parku tak, abychom na ni mohli čerpat finance z Operačního programu životní prostředí nebo z Integrovaného regionálního operačního programu. O dalším postupu však bude muset rozhodnout červencová rada města,“ reagoval na oznámení výsledku přerovský radní Jan Horký. 

[clear]
Nadace Proměny obdržela 37 žádostí, z nichž odborníci vybrali čtyři projektové záměry – a mezi nimi se teprve rozhodne o vítězi, který získá na revitalizaci veřejného prostranství až 25 milionů korun.
Ředitelka nadace Jitka Přerovská poslala do Přerova dopis, v němž reagovala na výsledky ankety mezi občany. Mimo jiné píše: „Vzhledem k tomu, že velká část respondentů uvedla jako negativum parku střet majority a minority, doporučujeme pokusit se aktivizovat veřejnost napříč společenskými skupinami. Například uspořádat zajímavou akci či setkání v parku a pokusit se zapojit veřejnost i do společné údržby. To je jedna z cest, jak v lidech vytvořit vztah a sounáležitost k veřejnému prostoru, a tím částečně předcházet jeho znečišťování a devastaci.“

Park vznikl v roce 1922 na ploše téměř 12 tisíc metrů čtverečních a patřil k chloubě Přerova. Dnes je zanedbaný a zástupci města hledají možnosti, jak mu zase vrátit lesk. 

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..