Přerov/ Soupis „brownfieldů“ – čili opuštěných či málo využívaných areálů a „deprimujících zón“ – dávají dohromady přerovští úředníci. Seznam pak poskytnou Olomouckému kraji a agentuře CzechInvest, s jejichž pomocí může informace o prázdných nemovitostech doputovat až k potenciálním investorům.

Do kategorie brownfieldů patří nevyužívané zemědělské a průmyslové stavby, skladové prostory, vojenské areály i prázdné administrativní budovy, ale také opuštěná kulturní či nákupní centra,“ vysvětlila Kamila Lesáková z přerovského magistrátu. Právě ji mohou vlastníci či spoluvlastníci nevyužitých nemovitostí kontaktovat – a to na adrese: kamila.lesakova@prerov.eu. „Majitelé brownfieldů najdou na webu města i formulář, do něhož mohou vyplnit údaje o své nemovitosti a přidat fotku, mapku či plánek oblasti,“ doplnila Lesáková.

Až bude databáze hotová, zpřístupní ji zástupci Přerova investorům či zájemcům k rozšíření jejich podnikatelských aktivit. „Ti si pak mohou nevyužívané nemovitosti pronajmout nebo koupit – a daný areál nebo chátrající objekt zase využít a oživit. Je to také způsob, jak využít stávající zastavěné plochy a omezit rozšiřování města do polí,“ uvedl radní města Jan Horký.

 

Brownfieldy

Existují na území Přerova nevyužívané, chátrající objekty a areály? S cílem zjistit současný stav takovýchto lokalit, vytváří město Přerov databázi tzv. brownfieldů.

Brownfield je průmyslový objekt/areál, administrativní budova, zemědělský objekt/areál, objekt ozbrojených složek nebo objekt Českých drah a Správy železniční dopravní cesty, který je v tuto chvíli nedostatečně využit nebo se dlouhodobě nevyužívá, je opuštěn a degraduje.

Vytvořená databáze bude následně poskytnuta Agentuře CzechInvest, Krajskému úřadu Olomouckého kraje i Okresní hospodářské komoře Přerov, kteří se zapojí do vyhledávání vhodných investorů i vyhledávání možné pomoci pro regeneraci nemovitosti.

Jste-li na území města vlastníkem nebo spoluvlastníkem obdobné nemovitosti a měli byste ji zájem pronajmout nebo prodat k dalšímu využití, vyplňte formulář a zašlete jej na kamila.lesakova@prerov.eu. 

brownfieldy-ilustracni-foto-02
ilustrační foto
brownfieldy-ilustracni-foto-01
ilustrační foto

 

zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..