Rozlámaná lavička či ukradený poklop? Aplikace urychlí nahlášení problému úředníkům

Přerov/ Jdete po ulici a vidíte chybějící víko od kanalizace, polámanou lavičku, rozbitou dětskou skluzavku, nefunkční lampu, nebo vysypaný kontejner. Naštve vás to. Pokud ale máte v kapse „chytrý mobil“, máte možnost ihned reagovat a žádat o nápravu. Přerovský magistrát totiž zakoupil aplikaci zvanou ProblemReport, díky níž můžete během pár vteřin problém nahlásit úředníkům. Prvním krokem musí být stáhnutí aplikace z odkazu na adrese www.problemreport – a pak už je možno s touto službou prakticky neomezeně pracovat. „Postup hlášení není složitý. Daný nedostatek stačí vyfotit přímo do mobilu, označit jej v mapě a případně přidat i pár slov. Požadavek se pak automaticky odešle úředníkovi, který má danou oblast na starosti. Na mail pak občanovi, který problém nahlásil, přijde informace o stavu řešení,“ uvedl Petr Karola z přerovského magistrátu. Podle něj je tato bezplatná aplikace výhodou zejména pro majitele chytrých mobilů, kteří mohou na nedostatek reagovat přímo z místa.

 

aplikace-problemreport-web

Minulý týden úředníci novou aplikaci testovali. „Stačilo projít se po Přerově, vyfotografovat do mobilu závadná místa a odeslat do příslušné kolonky, na níž aplikace ProblemReport přímo navádí. Když jsme třeba narazili na chybějící železnou mříž u stromu v blízkosti Tyršova mostu, problém jsme vyfotili, mobil sám označil v mapě místo a my jsme jen připsali pár slov. Do minuty přišel akceptační mail,“ uvedla Daniela Novotná z kanceláře primátora. Jak dále upřesnila, aplikace přímo nabízí, jestli chcete nahlásit vandalismus, problém na hřišti, zda chcete upozornit na nedostatky ve veřejné zeleni či například na komunikaci. „Pokud lidé nemají takzvaný chytrý telefon, mohou si aplikaci stáhnout do počítače a reagovat třeba z domu – a takto s úředníky komunikovat. Je třeba si uvědomit, že upozorněním na problémy a závady může místní samospráva předejít větším škodám na majetku a v některých případech i zraněním. Je to elegantní řešení, jak komunikovat s městem,“ doplnil Petr Karola.

 

ProblemReport je jednou z možností, prostřednictvím níž se radnice snaží být otevřenější ke svým občanům a vybídnout je k další spolupráci.

Zdroj: www.prerov.eu Foto: Testování aplikace ProblemReport přímo v ulicích Přerova.

 

Aktuálně si můžete prohlédnout nahlášené problémy na mapě zde, nebo odkaz najdete vždy v naší sekci Infoservis.

 

problem-report-map[divide]

Test a popis aplikace, opravdu jednoduše a rychle ;)

Aplikaci si z výše uvedeného odkazu stáhnete a nainstalujete. Po jejím spuštění už jen postupujte podle pokynů. Ještě před spuštěním samotné aplikace si aktivujte GPS.

Po ukončení aplikace opravdu do jedné minuty přišel informační email :

 

problem-report-email

a následně byl záznam přenes i do mapy ;)

 

problem-report-mapmapa-test-aplikace-info

 

Stejně tak, pokud nevlastníte chytrý telefon, můžete přímo ze stránky najít v mapě místo, vložit třeba pořízenou fotografii z fotoaparátu a následně po kliknutí na tlačítko Nahlásit problém vyvolat dialogové okno kde stačí vyplnit opět pár stručných údajů a odeslat.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..