Základy kostela a školy jsou unikátním nálezem.

[clear]

Přerov/ Přerov má nově uznanou kulturní památku. Z rozhodnutí Ministerstva kultury České republiky se čerstvým „přírůstkem“ v seznamu památek stala lokalita Na Marku, kde v roce 2012 udělali archeologové význačný objev. „Došlo k odkrytí základů duchovního centra jednoty bratrské. Jeho součástí byl vedle modlitebny a unikátní renesanční cesty také bratrský dům se školou, kde působil v letech 1614 až 1618 Jan Amos Komenský. Jedná se o objev středoevropského významu,“ řekl archeolog Zdeněk Schenk. Zároveň připomněl, že kromě Učitele národů se v těchto místech pohyboval i přerovský rodák a biskup jednoty bratrské Jan Blahoslav.

[clear]

Na Marku – letecký snímek z r. 2010


[clear]
„V rozhodnutí ministerstva se mimo jiné píše, že se jedná se o archeologický nález významný nejen pro poznání stavební historie města Přerova, ale díky Komenskému a Blahoslavovi i pro dějiny českých zemí obecně,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Pavel Košutek.
[clear]
Z dobových materiálů lze vyčíst, že nový sbor jednoty bratrské v Přerově byl založen na den svatého Marka – 25. dubna roku 1554 – a téhož roku bylo započato s jeho stavbou. U příležitosti jeho vysvěcení v roce 1555 majitel přerovského panství Vratislav z Pernštejna obdaroval bratrský sbor právy a svobodami. V období rekatolizace byl původní sbor přeměněn na katolický kostel, od 60. let 17. století byl uváděný jako kostel svatého Marka. V roce 1664 kostel poškodil velký požár, který zasáhl skoro celé město. Byl opraven, ale v roce 1749 znovu vyhořel a už nebyl obnoven.
[clear]
V lokalitě zvané Na Marku stála později – konkrétně od roku 1897 – tělocvična, později tu mělo své místo kino, které bylo v osmdesátých letech dvacátého století zbouráno.
[clear]
Poslední plány, související s touto lokalitou, hovořily o vybudování parkoviště. Počítalo se s ním ještě v roce 2012. „V důsledku odkryvu významných archeologických nálezů ale bylo od stavby parkovací plochy odstoupeno. Odkryté stavební konstrukce byly po dokončení výzkumu překryty vrstvou ochranných folií a zasypány. V současné době je lokalita zatravněná a čeká na realizaci důstojné prezentace nálezů,“ uvedl na závěr radní Jan Horký.
[clear]
Přerov 9. dubna 2015

[clear]

Na Marku – 1890 (foto – archiv Jiří Rosmus www.rosmus.cz)


[clear]

Na Marku – 2008 (fotoprerov.cz)


[clear]

Na Marku – po odkrytí a nyní (2015 – foto prerov.eu)

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..