Přerov/ Parčík u přerovské pasáže nebude. Stejně tak nezačnou práce ani na opravě kašny u restaurace Haná. Radní se rozhodli odstoupit od smlouvy, neboť společnost Sates Morava, která měla obě zakázky realizovat, nesdělila městu svého subdodavatele – a tím porušila smlouvu. Zástupci města už nastínili řešení, jak obě stavební akce s minimálními náklady a s maximálním efektem ukončit.

„Veřejná zakázka na obě stavby byla zadána na základě jedné smlouvy, proto radní rozhodli o ukončení obou staveb současně,“ vysvětlila Bohdana Kalincová z úseku veřejných zakázek přerovského magistrátu.

Padesát let stará kašna u restaurace Haná je dlouhodobou ostudou města. Vybetonovaná vana o velikosti bazénu je bez vody, v jejich útrobách se nacházejí odpadky a skulinami proráží ven plevel. Jedinou chloubou tohoto prvku jsou sochařské fragmenty, které tu na konci šedesátých let vytvořil dnes už světoznámý sochař Ivan Theimer. Jednalo se o jedno z jeho prvních děl a sochy symbolizují rostlinné motivy – například makovici, bukvici a malvici. „Dohodli jsme se s jejich autorem, že pro ně najdeme vhodné a reprezentativní místo. Předběžně počítáme s tím, že by měly být přemístěny pod hradby, své místo by mohly mít v blízkosti sochy Neptuna. Toto sám navrhl Ivan Theimer,“ řekl přerovský primátor Vladimír Puchalský. Radní už mají i jednoduchý plán, jak se zbavit nevzhledné kašny. „Poté, co z ní budou odstraněny plastiky, ji chceme nechat zasypat hlínou a zatravnit. Vzhledem k charakteru místa není možno počítat s tím, že by tu měla být klidová zóna s vodním prvkem,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Petr Měřínský. K „ledu“ byl tak uložen projekt z roku 2012, který počítal s úpravou kašny a jejího okolo za bezmála pět milionů korun.

[clear]

kašna.u.Hané

[clear]

V propadlišti dějin zmizí i parčík u pasáže, který měl ovšem své místo zatím jen na papíře. Ještě vloni na podzim se počítalo s tím, že tento prostor v Palackého ulici projde proměnou. Lokalita, sevřená mezi dvěma školami, sloužila jako parkoviště pro dvanáct aut. Koncem října se tam dělníci pustili do stavby klidové zóny – měla tam být vodoteč, místo k posezení, osvětlení i nová zeleň. Teď už je ale jasné, že plány skončí v šuplíku. „Od smlouvy jsme už odstoupili. Myslím, že tím potěšíme celou řadu Přerovanů, kteří tam parčík nechtěli. Máme i petici od lidí, kteří bojovali za to, aby se tu klidová zóna nestavěla a místo zůstalo jako parkoviště,“ uvedl náměstek Petr Měřínský. Parčík měl městskou kasu přijít na dva a půl milionu korun – dalšího čtvrt milionu korun by si vyžádaly vícepráce, s nimiž se nepočítalo. „V projektu totiž byla chyba, takže když vloni stavebníci odkryli zámkovou dlažbu, zjistili, že místo štěrku je pod dlažbou dvaceti centimetrová betonová deska,“ vzpomněl náměstek Měřínský. Teď je už půl roku prostor před pasáží ohraničený zábranami – ty by ale měly v následujících měsících zmizet. „Čeká nás vypsání výběrového řízení na dodavatele, který lokalitu uvede do pořádku. Půjde víceméně o nové položení dlažby. Na tuto akci jsme vyčlenili 250 tisíc korun,“ podotkl Petr Měřínský.

[clear]

před.pasáží

[clear]

O záměrech radních ve věci dvou zrušených investičních akcí budou 11. května jednat ještě zastupitelé.

Přerov 16. dubna 2015

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..