Propojí budovy města optickými vlákny

Přerov/ Elektronizace veřejné správy patří k nejnákladnějším projektům, do nichž se město Přerov pustilo. Projekt za bezmála 138 milionů korun má zefektivnit práci úředníkům a usnadnit občanům komunikaci s úřadem. Skládá se z osmi aktivit – a některé z nich se už pomalu naplňují.

„Právě dokončujeme metropolitní síť, která bude předána k užívání v prvním čtvrtletí letošního roku. Tato síť za 36 milionů korun propojí optickými vlákny pět budov magistrátu a desítky objektů města. Je na ní například připojena i knihovna, úřadovny v místních částech, kino, školy a školky, policejní budova či hasičská stanice – sídlo krizového štábu,“ uvedl přerovský radní Jiří Kohout. Součástí jsou i přípojné body pro kamerový systém městské policie.

Hlavním přínosem metropolitní sítě je propojení magistrátních objektů vlastní infrastrukturou. „Tím nám odpadá riziko dočasného paralyzování chodu magistrátu v případě vypovězení smlouvy na pronájem datových okruhů. Ty si nyní pronajímáme,“ vysvětlil IT technik z přerovského magistrátu Tomáš Otčenášek. Dalším benefitem podle něj je možnost centrálního nákupu připojení k internetu – což je krok, který by magistrátu mohl ušetřit peníze za služby. „Vlastní metropolitní síť přinese například i možnost provozu centrálních systémů v datovém centru magistrátu, hostované spisové služby, výhodou může být i jednotné účetnictví,“ doplnil Tomáš Otčenášek.

Projekt elektronizace, známý pod zkratkou IOP 09, obsahuje i další aktivity. Vytvořen bude například „portál“, který umožní lidem, aby s úředníkem komunikovali prostřednictvím počítače ze svého domova – aniž by museli fyzicky přijít na úřad. Novinkou se má stát i „archivní online badatelna“, kde si mohou zájemci prostudovat naskenované historické materiály – a nemusejí vážit cestu do badatelny archivu s omezenou otevírací dobou.

Přerov bude jedním z prvních měst v České republice, který bude mít zajištěnou elektronizaci veřejné správy. Rozjetý projekt ale nové vedení město přijalo a převzalo s rozpaky – a to zejména kvůli jeho rozsahu a finanční náročnosti. „Celková cena činí 138 milionů korun, část nákladů by měla pokrýt dotace ve výši 81 milionů korun z ministerstva pro místní rozvoj. Projekt musí být zrealizován do 15. září letošního roku, následně provedeme vyúčtování a požádáme o proplacení dotace. Městskou kasu tak bude projekt stát 57 milionů,“ řekl na závěr vedoucí odboru vnitřní správy přerovského magistrátu Petr Karola.

Foto: Metropolitní síť je v Přerově před dokončením.

Přerov 5. února 2015  / Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..