Znáte významného Přerovana či Přerovanku? Tak je navrhněte na Cenu města Přerova.
„Do konce května mohou občané posílat nominace na prestižní uznání – medaili Jana Ámose Komenského, kterou předávají zástupci města lidem, kteří mimořádně přispěli k rozvoji Přerova, zasloužili se o rozvoj demokracie a lidských práv či dosáhli vynikajících výsledků v různých oblastech života – vědě, kultuře či sportu,“ uvedla vedoucí kanceláře primátora Daniela Novotná.
Nominace – které musí obsahovat nejen jméno a příjmení kandidáta, ale i stručné zdůvodnění návrhu a kontaktní údaje navrhovatele – je možné posílat na adresu magistrátu, popřípadě na e-mailovou adresu: kp@prerov.eu.

Posuzovat je budou radní, kteří pak v říjnu laureátům ceny předají.
Nejvyšší přerovské ocenění udělují zástupci města významným osobnostem od roku 1964. Za tu dobu ji získalo téměř 450 osobností či kolektivů.

[divide]

Cena města Přerova

Cena města Přerova – medaile J. A. Komenského

Cena města Přerova je nejvyšším přerovským oceněním. Je udělována významným právnickým a fyzickým osobám, které

 

    •     přispěly mimořádnou měrou k rozvoji statutárního města Přerova
    •     se zasloužily o rozvoj demokracie a lidských práv
    •     dosáhly vynikajících výsledků v různých oblastech.

 

Osobnosti přebírají bronzovou pamětní medaili J. A. Komenského, která je dílem přerovského rodáka, akademického sochaře Josefa Bajáka. Medaile je oboustranná – s portrétem J. A. Komenského na jedné straně a historickým pohledem na město na straně druhé. Její podoba zůstává od roku 1964, kdy byla udělena poprvé, nezměněna.

 

Od roku 1964 do roku 1994 byly významné osobnosti oceňovány medailí J. A. Komenského, název Cena města Přerova nese toto ocenění od roku 1995.

Do dnešního dne medaili získalo 438 osobností, popřípadě kolektivů. Laureáti ceny bývají v posledních letech pravidelně vyhlašováni v říjnu. Ocenění nebylo uděleno v letech 1973, 1990 a 1998. Nejvíce medailí bylo uděleno roku 1992, kdy ji získalo 48 oceněných.

www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..