Přerov/ Čtyřiačtyřicet přerovských stromů čeká na zdravotní, bezpečnostní i redukční ořezy. S prací začnou pracovníci odborné firmy v pondělí 19. ledna – tedy zhruba v půlce vegetačního klidu, který začíná v listopadu a končí s nástupem prvního jarního dne.

„V srpnu loňského roku si stromy v Přerově prohlédl dendrolog. Ten doporučil ošetření lip, bříz, jilmů či jasanů, které vykazovaly známky stáří a nemoci. Ořezy se budou provádět u stromů například na náměstí Svobody, v ulici Svisle, nebo u dřevin, které zakořenily v místních částech Žeravice a Kozlovice,“ uvedl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek, který má na starosti životní prostředí města. Stromy, které prosychají, jsou nalomené nebo jinak poškozené, čeká redukce koruny. V plánu je také bezpečnostní ořez větví, které by se i při menším poryvu větru mohly zlomit a zranit člověka. „A některé dřeviny čeká instalování dynamické bezpečnostní vazby. Jde o svázání kosterních větví v koruně – předejít by se tím mělo rozlomení stromu,“ vysvětlila Svatava Doupalová z přerovského magistrátu. Zvláštní – takzvaná tahová zkouška – je připravena pro starou lípu, která zakořenila v blízkosti restaurace U Labutě. „Tam se dendrolog nemohl rozhodnout, jestli je strom pro lidi nebezpečný, nebo ne. Je totiž nakloněný a má dutiny. Pomocí speciálního přístroje to ale zjistíme a podle výsledku se rozhodne o osudu stromu,“ konstatovala Svatava Doupalová.

Kromě těchto plánovaných úprav probíhá na území Přerova kontrola stromů zasažených prosincovou ledovou kalamitou. Pracovníci technických služeb ořezávají poničené větve a také postupně odklízejí stromy, které se staly obětí „ledovky“. „Ještě řešíme dozvuky kalamity, i když z nejhoršího jsme venku. Tento týden jsme ale byli nuceni kácet například poškozené stromy na Jižní čtvrti,“ informovala Miroslava Švadlenková z Technických služeb města Přerova.

Foto: Na snímku strom před restaurací U Labutě. O jeho osudu rozhodne takzvaná tahová zkouška.

Přerov 15. ledna 2015

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..