Aktualizováno 15.12. 2014 / V pondělí ráno pracovníci technických služeb zbylé zámky s použitím kleští či rozbrušovačky odstranili.

Zdroj: http://olomouc.idnes.cz   http://www.ceskatelevize.cz

 

Zábradlí Tyršova mostu je jimi doslova „oběšené“. Jsou stříbrné, barevné, pomalované, velké, malé, kulaté, hranaté… a rezivé. Řeč je o zámečcích, které se už v roce 2012 staly součástí nově postaveného Tyršova mostu. Zejména mladí lidé si do nich právě tady – nad řekou Bečvou – symbolicky zamykají svou lásku.

Jenže teď musejí jejich „kovové symboly citů“ z mostu pryč. Zábradlí utrpělo kvůli zátěži zámků postupně šestnáct trhlin. „A dá se předpokládat, že lanka výpletu by mohla přes zimu utrpět další újmy. Proto jsme se rozhodli, že zámečky budeme muset odstranit. Nechceme ovšem bez upozornění lidem ničit jejich zámky, a proto je prosíme, aby si je do neděle 14. prosince sami odstranili,“ uvedl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský, který má na starosti majetek města.

V pondělí 15. prosince pak na Tyršův most nastoupí pracovníci odborné firmy, kteří budou muset všechny zámky nemilosrdně odcvaknout, aby uchránili zábradlí před další devastací. Firma, která kovové výplně na zábradlí dodávala, písemně upozornila zástupce města, že zámky, které jsou materiálově odlišné od výplně, způsobují korozi – a proto je nutné se jich zbavit. „Doslova nám naspali, že by bylo více než žádoucí přistoupit k opravám poškozené sítě co nejdřív, aby se dalo zabránit dalšímu rozšiřování poškození. Opravy by pak byly více nákladné,“ konstatoval Zdeněk Holas z odboru majetku přerovského magistrátu.

Není to poprvé, co zámečky z Tyršova mostu skončily v kovovém odpadu. V minulosti už byli zástupci města dvakrát nuceni přistoupit k odstranění zámků, umístěných v jedné části výpletu, který začal připomínat „houpací síť“.

zdroj: L. Chalupová, Mm Přerova

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..